Oyun teorisi çerçevesinde Cournot Düopol modeli
Cournot Duoply model in the context of game theory
- Tez No: 137781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Oyun Teorisi, İşbirliğine Dayanmayan Oyun Teorisi, Oligopol Piyasası, Cournot Düopol Modeli VI, Game Theory, Non-Cooperative Game Theory, Oligopoly, Cournot Duopoly Model IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET OYUN TEORİSİ ÇERÇEVESİNDE COURNOT DÜOPOL MODELİ GÜVEN, Aytekin Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Ramazan SARI Eylül 2003, 110 sayfa Oyun teorisi, karşılıklı bağımlılık içinde olan karar birimlerinin rasyonel davranışlarını analiz eder. Bu özelliği ile oyun teorisi, stratejik karşılaşmaların modellenmesinde standart bir dile duyulan gereksinimi gidermektedir. Oyun teorisi, 1920'lerde geliştirilmiş olmasına rağmen, günümüzde karar alma sürecinde karşılıklı etkileşimin söz konusu olduğu her alanda uygulama alanı bulmuştur. Ekonomiden politikaya, işletmeden biyolojiye, uluslararası ilişkilerden hukuka kadar bir çok disiplin için vazgeçilmez bir araç halini almıştır. Oyun teorisini işbirliğine dayanan oyunlar ve işbirliğine dayanmayan oyunlar olarak bir sınıflandırmaya tabi tutmak geleneksel bir yöntem haline gelmiştir. İşbirliğine dayalı oyunlarda, oyuncular ortak kazançlarını garanti altına almak için anlaşmalar yapabilirler. İşbirliğine dayanmayan oyunlar ise, şiddetli rekabetin var olduğu, tarafların aralarında bir zorlayıcı yada bağlayıcı anlaşma yapamadıkları oyunlardır. Oligopol piyasası, az sayıda firmanın piyasanın tamamına yada büyük kısmına egemen olduğu bir piyasa türüdür. Bu piyasa türünde az sayıda firmanınçıkarları birbirleri ile çatışır ve bu firmalar karar alma süreçlerinde stratejik davranmak durumundadırlar. Oligopol piyasaları firmaların aralarında anlaşma olup olmamasına göre, işbirliğine dayalı oligopol ve işbirliğine dayanmayan oligopol piyasaları olarak bir ayrıma tabi tutulabilir. İşbirliğine dayalı oligopol modelleri, günümüzde anti tröst yasaları tarafından engellenmeye çalışılan kartellerle sonuçlanır. İşbirliğine dayanmayan oligopol modellerinde ise tam bir karşılıklı bağımlılık söz konudur. Firmalar rakiplerinin kararlarını göz önüne almaksızın hareket edemez, strateji belirleyemezler. İşbirliğine dayanmayan oligopol modellerinin ilki Cournot'nun düopol modelidir. Cournot'nun modeli, birbiri ile miktar rekabeti içerisinde olan firmaların karşılıklı bağımlılığını inceler ve piyasada oluşacak dengeyi açıklar. İşbirliksiz hareket eden firmaların birbirlerine verecekleri en iyi tepki fonksiyonları ile oluşacak denge, Cournot'nun kendisinden bir asır sonra Nash tarafından tekrar inşa edilecek işbirliğine dayanmayan oyunlardaki denge noktası ile örtüşmektedir. Oyun teorisindeki bireyler arası etkileşim ve karşılıklı bağımlılık oligopol piyasasında firmalar için söz konusudur. Bu nedenle tüm oligopol modelleri oyun teorisinin örneği olarak gösterilebilir. Oligopol piyasasında rekabet eden her bir firma, bir oyunun rasyonel davranan oyuncuları olarak düşünülebilir. Firmaların miktar yada fiyat ayarlamaları, bir oyundaki oyuncuların stratejileri ile kazançları, oyun sonucu elde edilecek ödüllerle özdeştir. Bu çalışmanın amacı, oyun teorisi çerçevesinde Cournot modeline bir bakış açısı oluşturmak, tam ve eksik bilgili statik oyun, tam bilgili dinamik oyunlar ile Cournot düopol modeli arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COURNOT DUOPOLY MODEL IN THE CONTEXT OF GAME THEORY Güven, Aytekin Master Degree, Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ramazan SARI September 2003, 1 1 0 pages Game theory analyzes the rational behaviors of the decision makers that are mutually interdependent. With this characteristic, it eliminates the requirement for a standard language for modeling strategic conflicts. Although developed in 1920s, today game theory has been widely applied to every field where mutual interaction in decision making process is concerned. It has been an indispensable tool for many disciplines from economics to politics, management to biology, international relations to law. Traditionally game theory is classified as co-operative and non-cooperative game theory. In co-operative games, the players can make an agreement to guarantee their common profits. However, non-cooperative games are those where there is a fierce competition and none of the players can have binding or forcing agreements. inOligopoly is a type of market where a few firms dominate the whole of market or a big part of it. The benefits of the firms conflict with each other and these firms have to act strategically in the process of decision making. Oligopoly can be categorized as cooperative and non-cooperative depending on whether the firms have an agreement. Co-operative oligopoly models end up as cartels though they are attempted to be barred by anti-trust laws. However, in non-cooperative oligopoly models there is a complete mutual interdependence. Firms cannot take action without first considering their rivals' decisions or devise strategies. The first of non- cooperative models is Cournot duopoly model. This model analyzes the interdependence of firms which compete in terms of quantity and explains the equilibrium which can happen in the market. The equilibrium that could happen as a result of the best response functions of non-cooperative firms overlaps the equilibrium in non-cooperative games to be re-built by Nash a century after Cournot. The interaction and mutual interdependence between the players in game theory apply to the firms in oligopoly. Consequently, all oligopoly models can be classified as examples of game theory. Any firm that competes in oligopoly can be regarded as the player who acts rationally in a game. The quantity or price sets correspond to the strategies of the players in a game and the profits of the firms to the pay-offs of the players. The aim of this study is to give a perspective to Cournot model in the context of game theory and to demonstrate the connection between complete/incomplete information static games, complete dynamic games and Cournot duopoly model.