İlköğretim okullarında sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretmenin programlandırılmış öğretime göre değerlendirilmesi
Evaluation of teaching geographical subjects in social sciences lessons at primary education schools according to programmed learning
- Tez No: 137786
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Programlandınlmış Öğretim, Geleneksel öğretim, Sosyal Bilgiler, Coğrafya, Programmed Learning, Traditional Method, Social Sciences, Geography
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
VI ÖZET İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SOSYAL BİLGİLER DERSİ COĞRAFYA KONULARININ ÖĞRETİMİNİN PROGRAMLANDIRILMIŞ ÖĞRETİME GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Hatice MEMİŞOĞLU Yüksek Lisans: Sosyal Bilgiler Eğitimi Tez Danışmanları: Prof. Dr. Veysel Sönmez Yrd. Doç. Yılmaz Özden Haziran 2003, 279 + ixx sayfa Bu çalışmanın amacı, İlköğretim Okulları 7. sınıfları Sosyal Bilgiler dersi Coğrafya konularında programlandırılmış öğretimin erişiye ve kalıcılığa etkisini belirlemektir. Deneysel olarak yapılan bu araştırma, Bolu İli Merkez İlköğretim Okullarından Kültür İlköğretim Okulundan deney -1 grubu (7/A sınıfı- 37 öğrenci) ve kontrol grubu (7/C sınıfı - 36 öğrenci) ; Sakarya İlköğretim Okulundan deney-2 grubu (7/A sınıfı - 35 öğrenci) seçilerek toplam 108 öğrenciye uygulanmıştır. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken; öğrencilerin cinsiyetleri, sayılan, grupların 6. sınıf geçme not ortalamaları, grupların 6. sımf Sosyal Bilgiler dersi yıl sonu not ortalamaları ve ön test sonuçlarına göre denklik sağlanmıştır. Araştırmada deney gruplarında programlandırılmış öğretim esaslarına göre“Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri”ünitesi işlenirken, kontrol grubunda ise tek yönlü iletişimin egemen olduğu öğretmen merkezli, genellikle anlatım yönteminin kullanıldığı geleneksel öğretim yapılmıştır.vıı Araştırmada verileri toplamak amacıyla ünite ile ilgili olarak hazırlanan 8 bilgi, 12 kavrama, 10 uygulama düzeyinde olmak üzere toplam 30 soruluk veri toplama aracı öğretimin başında ve sonunda deneklere uygulanmıştır. Kalıcılığı ölçmek için aynı test uygulama bittikten 21 gün sonra tekrar uygulanmıştır. Veriler varyans analizi, aritmetik ortalama, standart sapma, t- testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir Araştırmada ulaşılan sonuçlar şöyle özetlenebilir: 1 -Programlandırılmış öğretim yapılan iki grubun Sosyal bilgiler dersi“Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri”ünitesinde bilgi düzeyindeki erişi ortalaması ve kalıcılık puanlanyla, geleneksel öğretim yapılan grubun bilgi düzeyi erişi ortalaması ve kalıcılık puanları arasında birinci ve ikinci deney grupları lehine anlamlı fark bulunmuştur. 2-Programlandrnlmış öğretim yapılan iki grubun Sosyal bilgiler dersi“Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri”ünitesinde kavrama düzeyindeki erişi ortalaması ve kalıcılık puanlanyla, geleneksel öğretim yapılan grubun kavrama düzeyi erişi ortalaması ve kalıcılık puanlan arasında birinci ve ikinci deney gruplan lehine anlamlı fark bulunmuştur. 3-Programlandınlmış öğretim yapılan iki grubun Sosyal bilgiler dersi“Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri”ünitesinde uygulama düzeyindeki erişi ortalaması ve kalıcılık puanlanyla, geleneksel öğretim yapılan grubun uygulama düzeyi erişi ortalaması ve kalıcılık puanlan arasında birinci ve ikinci deney gruplan lehine anlamlı fark bulunmuştur. 4- Programlandırılmış öğretim yapılan iki grubun Sosyal bilgiler dersi“Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri”ünitesinde toplam düzeydeki erişi ortalaması vevııı kalıcılık puanlariyla, geleneksel öğretim yapılan grubun toplam düzeydeki erişi ortalaması ve kalıcılık puanları arasında birinci ve ikinci deney grupları lehine anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT EVALUATION OF TEACHING GEOGRAPHICAL SUBJECTS IN SOCIAL SCIENCES LESSONS AT PRIMARY EDUCATION SCHOOLS ACCORDING TO PROGRAMMED LEARNING MEMİŞO?LU, Hatice Master's Degree: Social Science Teaching Supervisors : Prof. Dr. Veysel SÖNMEZ Assist Prof. Dr. Yılmaz ÖZDEN June 2003, 279+ ixx Pages The aim of this study is to examine the effects of programmed learning on achievement and retention in geographical subjects in Social Sciences lessons at 7 th classes at primary education schools. This research based on experimental data has been carried out totally 108 students; consisting of (class 7/ A- n = 31 students) as the 1 st experimental group and (class 7/C - n=36 students) as the control group. These groups were selected from one of Bolu' s central primary education schools called Kültür Primary Education School; and other (class 7/ A- n= 35 students) as the second experimental group selected from Sakarya Primary Education School. While forming the experimental and control groups, some variables such as students' genders, numbers, their average degrees while passing the 6 th classes, their average marks in social science lesson at the end of the educational year of the 6 th classes and the results of the first tests were taken into consideration. During this research, with experimentalIV group students“Geographical Regions of Turkey”were studied according to programmed learning, whereas; control group students studied the subjects according to traditional method. In other words; teacher - centered approach in which one-way commucation is observed and generally lecturing as a method were followed during the instruction. In this research, in order to collect the data, the subjects of the experimental group were carried out data collecting tests, which were prepared related to the subject both at beginning of and at the end of the academic term, consisting of 8 knowledge, 12 comprehension, 10 practice totally 30 questions. To measure the achievement, the same test was carried out again after 21 days later. The data were calculated by using some statistical methods such as; analysis of variance, mean scores, standart deviation, t- test. The results of this research, can be summarized as follows; 1. There has been a meaningful difference was found in favour of the first and second experimental groups between the two groups student who carried out the programmed learning and the group of students who carried out the traditional method at knowledge level about their average retention and achievement at the subject of“Geographical Regions of Turkey”in the social sciences lessons. 2. There has been a meaningful difference was found in favour of the first and second experimental groups between the two groups student who carried out the programmed learning and the group of students who carried out the traditionalmethod at comprehension level about their average retention and achievement points at the subject of“Geographical Regions of Turkey”in the social sciences lessons 3. There has been a meaningful difference was found in favour of the first and second experimental groups between the two groups student who carried out the programmed learning and the group of students who carried out the traditional method at practice level about their average retention and achievement points at the subject of“Geographical Regions of Turkey”in the social sciences lessons. 4. There has been a meaningful difference was found in favour of the first and second experimental groups between the two groups student who carried out the programmed learning and the group of students who carried out the traditional method at total level about their average retention and achievement at the subject of“Geographical Regions of Turkey”in the social sciences lessons.