Resmi örgütlerde çatışma yönetimi ve çatışmanın çözümü
- Tez No: 137787
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, çatışma, örgütsel çatışma, çatışma yönetimi. iv, Organization, conflict, organizational conflict, conflict management
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET RESMİ ÖRGÜTLERDE ÇATIŞMA YÖNETİMİ VE ÇATIŞMANIN ÇÖZÜMÜ ANAR, Adnan İktisadi İdari Bilimler Fakültesi işletme Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIZ 2003, 218 Sayfa Bu araştırmanın amacı, resmi örgütlerde mevcut organizasyon yapısının gerektirdiği çalışma düzeni içinde çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilecek ve örgütün işleyiş sürecinden kaynaklanan çatışma alanlarını belirlemektir. Bu amaçla; Örgütün işleyiş sürecinde, çalışma süresi, işbölümü, fonksiyonel bağımlılık, ortak karar verme, sınırlı kaynaklar, iletişim, örgütün büyüklüğü, bürokratik nitelikler, personelin farklılığı, denetim biçimi ve bireysel davranış konularının çatışma ile ilgisi belirlenmeye çalışılmış, yine aynı konular arasında ilişki kurularak bilgiler değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde önce basit yüzde kullanılmış ve daha sonra çapraz tablolar halinde verilen bilgilerdeğerlendirilirken Ki-kare analizi kullanılmıştır. Araştırmada, dördüncü bölümdeki bulgulara göre örgütün işleyiş sürecinden kaynaklanan çatışma alanları belirlenmiş, örgüt sürecinde çatışmaya sebep olabilecek unsurların bulunduğu, ancak çatışmaya yol açmayan faaliyetlerin de olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESMİ ÖRGÜTLERDE ÇATIŞMA YÖNETİMİ VE ÇATIŞMANIN ÇÖZÜMÜ ANAR, Adnan M.S. Department of Management at the School of Economics and Administrative Science Chairman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIZ 2003,218 Pages The aim of this research is to determine the neccessary structure of present organize in the work order which can be revealed because of various causes and the area of conflict which results from work progress of the organisation in the official organisations. Because of this intent; Duration of work section, functional connections, group decision, limited sources, communication, organisation power, quality of politics, personal differences, training types and personal characteristics topics that have been tried to be determined about the conflict, again between the some topics connections made, and the information has been evaluated. At first, for the evalution of the result that has been gained from the researc, simple percentage used, and than ki-square analises used for the evalution of the cross table information.According finding in the fourth part of the research that the conflict areas have been designated result from the work progrees of the organisation elements which cause to conflict have been found during the organisation progress. But some activites have been seen which doesn't cause conflict.