Van'da çiğ olarak tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria türlerinin varlığı ve yaygınlığı üzerine araştırmalar
Investigation on the presence and prevalence of listeria species in raw chicken meat consumed in Van
- Tez No: 137846
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP CAN SANCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, Listeria spp, Tavuk Etleri. 51, Chicken meat, Listeria spp, Listeria monocytogenes
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Elibol C, Van'da Çiğ Olarak Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinde Listeria Türlerinin Varlığı ve Yaygınlığı Üzerine Araştırmalar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Van, 2003. Bu araştırma, Van'da tüketime sunulan çiğ bütün ve parça (but, kanat, göğüs) tavuk etlerinde Listeria türlerinin ve özellikle Listeria monocytogenes 'in varlığını belirlemek amacıyla; toplam 150 adet çiğ tavuk eti örneği kullanılarak yapıldı. Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda United States Department of Agriculture (USDA)-Food Safety and Inspection Service (FSIS) tarafından önerilen metottan yararlanılmıştır. Çiğ tavuk örneklerinin %53.33'ünün 5 farklı Listeria türü ile kontamine olduğu saptanmıştır. Listeria'laxla en fazla kontaminasyonun %62.79 (27/43) ile bütün tavuk örneklerinde olduğu belirlenirken, bunu %61.90 (26/42) ile but, %43.33 (13/30) ile kanat ve %40.0 (14/35) ile göğüs örnekleri izlemiştir. Analiz edilen örneklerde en yaygın türün %14.66 (22/150) ile L. monocytogenes olduğu, bunu sırasıyla %13.33 (20/150) ile L. ivanavii, %10.66 (16/150) ile L. innocua, %10.0 (15/150) ile L. welshimeri ve %4.0 (6/150) ile L. seeligerVma takip ettiği belirlenmiştir. Bir örnekte ise L. monocytogenes ve L. ivanovii birlikte saptanmıştır. Sonuç olarak; Van'da tüketime sunulan çiğ tavuk etlerinde Listeria türlerinin özellikle de patojen olan L. monocytogenes' m. bulunması, yeterli pişirilmeden tüketilen tavuk etlerinin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceğini göstermektedir. Bu nedenle L. monocytogenes" 'ten kaynaklanabilecek potansiyel tehlikeyi önlemek için başta tavuk kesimhaneleri olmak üzere üretimin tüm kritik noktalarında ve tüketime sunuluncaya kadar gerekli hijyenik önlemler alınarak rutin kontroller yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Elibol C, Investigation on the Presence and Prevalence of Listeria Species in Raw Chicken Meat Consumed in Van, University of Yuzuncu Yd Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Food Hygiene and Technology, Van, 2003. This study was conducted to determine the presence of Listeria species, particularly L. monocytogenes in raw whole poultry and poultry meat parts (leg, wing, breast) consumed in Van. In the study a total of 150 raw poultry meat samples were used. United States Department of Agriculture (USDA) and Food Safety and Inspection Service (FSIS) was used for the isolation and the identification of Listeria spp. Of the raw poultry samples, 53.33 % (80/150) was found to be contaminated with five different Listeria spp. In whole poultry samples, the contamination with Listeria was tiie highest with a level of 62.79 % (27/43), and his was followed by 61.90% in leg (26/42), 43..33 % in wing (13/30) and 40.0% in breast (14/35). In the analysed samples, the most common species found was L. monocytogenes with a rate of 14.66 % (22/150) and this was followed by 13.33% L. ivanovii (20/150), 10.66% L. innocua (16/150), 10.0% L. welshimeri (15/150) and 4.0%. L. seeligeri (6/150). In one sample, both L. monocytogenes and L. ivanovii were determined. In conclusion the presence of Listeria spp, particularly L. monocytogenes has been considered as a potential risk to public health. Therefore to prevent the potential risk due to the presence of L. monocytogenes hygenic conditions of slaughter process have to be improved and routine controls have to be made.