Bir batında çoğul doğum yapan annelerin bebeklerini besleme çeşidinin bebeklerin büyüme ve gelişim durumlarına etkisi
Infant feeding practices of mothers who give birth to multiple babies;the effect on growth and development
  1. Tez No: 137849
  2. Yazar: NALAN HAKİME NOĞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğul gebelik, ikiz, üçüz, anne sütü, Multiple gestation, twins, triplets, human milk
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Noğay N.H., Bir batında çoğul doğum yapan annelerin bebeklerini besleme çeşidinin bebeklerin büyüme ve gelişim durumlarına etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma Nisan 2002 -Ocak 2003 tarihleri arasında, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğan 59 ikiz, 18 üçüz (37 erkek, 40 kız) olmak üzere toplam 77 çoğul bebek üzerinde yapılmıştır. Bebeklerin doğumdan 6 aya kadar her ay ağırlık, boy uzunluğu ve baş çevresi ölçümleri alınmış ve her hafta besin tüketimleri alınmıştır. Çalışma süresince bebeklerin % 92.2'si anne sütü almış, % 7.8'i ise hiç anne sütü almamıştır. Hiç anne sütü almayan bebeklerde enfeksiyon görülme oram %66.7, anne sütü ile beslenen bebeklerde ise % 33.8 olarak bulunmuştur. Erkeklerin vücut ağırlığı ortalaması her ay kızlara kıyasla daha fazla olup, sadece 6. ayda aralarındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p0.05). Beslenme çeşitlerine göre ikiz ve üçüz bebeklerin ağırlık, boy ve baş çevreleri arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunamamıştır(p>0.05). Üçüncü ayda anne sütü ile beslenen erkeklerin vücut ağırlığı ortalaması mama+anne sütü ile beslenen erkeklerden önemli derecede düşük olarak bulunmuştur (p< 0.05), baş çevresi ortalaması ise mama ile ve anne sütü+mama ile beslenen bebeklerden önemli derecede düşüktür ( p< 0.05 ). Üçüncü ayda anne sütü ile beslenen kızların boy uzunluğu ortalaması, mama+anne sütü ile beslenen bebeklere göre önemli derecede yüksek bulunmuştur ( p < 0.05 ). Yine 3. ayda mama ile beslenen kızların baş çevresi ortalamasının, mama+anne sütü ile beslenenlere göre önemli derecede yüksek olduğu görülmektedir (p < 0.05 ). Bir, dört, beş ve altıncı aylarda anne sütü ile beslenen bebeklerin ağırlık ortalaması mama ile ve mama+anne sütü ile beslenenlerden yüksek olup istatistiksel açıdan önemli bulunmamıştır (p>0.05). Çoğul bebeklerin tek bebeklerde olduğu gibi yaşamlarının ilk aylarında anne sütü ile beslenmesinin önemli olduğu ve annelerin bu konuda desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Noğay N.H., infant feeding practices of mothers who give birth to multiple babies ; the effect on growth and development, Hacettepe University Health Sciences Institute M.S. Thesis in Dietetics, Ankara, 2003. This study was conducted Zeynep Kamil Gynecology and Maternity Hospital in İstanbul between April 2002 - January 2003, on 59 twins and 18 triplets ( 37 male, 40 female) a total of 77 infants. The weight, height, head circumference of babies were measured monthly from birth to six month and were evaluated the feeding patterns weekly. Of all infants 92.2 % were breastfed, 7.8 % were not breastfed. Breastfed infants had 33.8 % infection incidence but infants who were never breastfed had 66.7 % infection incidence. Male infants had greater mean weight than the female every month and there was significant difference after 6 months (p0.05). There were no significant diferences in weight, height and head circumference of twins and triplets according to the feeding practices. At the third month, breastfed male infants had significantly lower mean weight man the formula + breastfed group (p0.05). Results from this study indicate that breastfeeding is the important feeding method for multiple babies as it is for single babies in the first months of life and the support is required for the mothers of multiples to encourage their nursing practices.