Kronik böbrek yetmezliği hastalarında işitme düzeylerinin belirlenmesi
Hearing status of the chronic renal failure patients
- Tez No: 137860
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN CANBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, sensörinöral işitme kaybı, transient evoked otoakustik emisyon, pür ton odyometri, yüksek frekans odyometri. iv, Chronic renal failure, sensorineural hearing loss, transient evoked otoacoustic emissions, pure tone audiometry, high frequency audiometry
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Kronik Böbrek Yetmezliği hastalarında işitme kaybına ilişkin literatür bilgilerinde birbirinden çok farklı oranlar bulunmaktadır. Bu oran %10 ile %87,3 arasında değişmekle birlikte, genel olarak kabul edilen görüş bu hastalarda sensörinöral işitme kaybına normal populasyondan daha sık rastlandığıdır. Kronik hemodiyaliz merkezlerinin ve transplantasyon programların gelişmesiyle birlikte kronik böbrek yetmezliği hastaların yaşam süreleri artmış olmakla birlikte bu hastalarda işitme azlığı gibi yeni klinik ve patolojik durumlar ortaya çıkmıştır. Bu işitme azlığı zaten birçok problemlerle uğraşmak zorunda olan bu hastaların çevreleri ile olan ilişkilerini etkileyebilmektedir. Çalışmamızın amacı kronik böbrek yetmezliği hastalarının işitme düzeylerini saptayarak normal populasyonla karşılaştırmaktır. Çalışmamızda Kasım 2002 ile Mart 2003 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemodializ Ünitesinde dialize giren 27'si erkek, 25'i bayan olmak üzere toplam 52 Kronik Böbrek Yetmezliği hastasına ve aynı yaş ve cinsiyette eşleştirilmiş 52 kontrol grubuna pür ton odyometri, yüksek frekans odyometrisi ve transient evoked otoakustik emisyon uygulandı. Kronik böbrek yetmezliği olup hemodiyaliz tedavisi gören hastalarda sensörinöral işitme kaybı %48,1 iken kontrol grubunda bu oran %15,4 olarak bulunmuş olup, gruplar karşılaştırıldığında fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda, aynı yaş ve cinsiyette böbrek hastalığı olmayanlarla karşılaştırıldığında işitme azlığına daha yüksek oranda rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hearing Loss in the chronic renal failure patients In the literature there are conflincting results about the incidence of hearing loss in chronic renal failure patients.This ratio is ranging between 10 -87,3%, but in general there is an agreement that the hearing loss in the chronic renal failure patients are much more common than the general population. With the devolopment of chronic haemodialysis center and transplant programme the chronic renal failure patients have lived longer with better quality of live,but this brought a new clinical and pathological entities as a hearing impairment.This kind of hearing loss may have an influence on communication of these patients that also have many other problems. This study is done in order to investigate the hearing loss incidence in chronic renal failure patients and to correlate with the normal population. This study is done between November 2002 - March 2003 in Cumhuriyet University Faculty of Medicine, to the Haemodialysis Unit patients that undergoing dialysis treatment. In this study there were 27 male, 25 female as a total 52 chronic renal failure patients and also age and sex matched 52 control group.To them pure tone audiometry, high frequency audiometry and transient evoked otoacoustic emission were done. In our study the incidence of hearing loss in chronic renal failure patients with regular haemodialysis treatment were 48,1% and in the control group this ratio was 15,4%. When a correlation is done between this two groups the difference was found to be statistically significant. As a conclusion, when a correlation is done between the hearing impairment incidence in patients with the chronic renal failure and with the same age and sex matched normal population, the incidence is much more higher in the renal failure patients than the control group.