Tinnitus tedavisinde frekansa spesifik elektrik stimülasyonunun etkisinin araştırılması
Effectiveness of electrical stimulations spesific to frequency in tinnitus treatment
  1. Tez No: 137890
  2. Yazar: ÖZLEM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, tinnitus tedavisi, elektrik stimülasyonu, Tinnitus, tinnitus treatment, electrical stimulation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET Şentürk Özlem, Tinnitus tedavisinde frekansa spesifik elektrik stimülasyonunun etkisinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Tinnitus işitsel bir uyan ve dış kaynak olmadan kişinin kulaklarında veya kafasının içinde duyulan ses olarak tanımlanmaktadır. Tinnitus bireyi günlük yaşantısında rahatsız eden ve nedeni bulunamadığı için hastayı tedirgin eden bir semptomdur. Tinnitus şikayetine bağlı olarak hastaların zamanla psikolojik problemleri oluşabilmektedir. Bu hastalara, tinnitusun yarattığı olumsuz etkileri azaltabilmek için en etkili tedavinin seçilmesi gerekmektedir. Çalışmamızda tinnitus tedavisinde frekansa spesifik elektrik stimülasyonun etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmamızda Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalma tinnitus şikayeti ile başvuran 70 hasta, toplam 90 kulak tedaviye alınmıştır. Tedavi frekansları olan 63, 125, 250, 500, 1000, 2000 Hz (es)'de 60 hastaya haftada 5 gün, 10 dakika olmak üzere toplam 10 seans elektrik stimülasyonu verilmiş, tedavinin plasebo etkisini belirlemek için 10 hasta elektrik stimülasyonu uygulanmadan tedavi edilmiştir. Tedavinin etkinliğinin belirlenmesi amacı ile tedavi öncesi, sonrası ve l.ay kontrollerinde; tinnitusun frekans, şiddet, tim, gürlük, maskelenebilme özelliği, rezidüel inhibisyon değerlendirilmiş, tinnitus anketi yapılmış ve sonuçlar karşılaştuılmıştır. Sonuç olarak; tedavi sonrasında hastaların % 82.2' sinin tinnitus şiddetinin düştüğü, sübjektif skalalar ile değerlendirilen tim ve gürlüğün derecelerinin azaldığı, tinnitusun maskelenebilmesi ve rezidüel inhibisyonda değişiklik olmadığı belirlenmiştir. Değerlendirilen tüm parametrelerde tedavi sonrası ve 1. ay kontrol sonuçlan karşılaştınldığmda istatistiki olarak anlamlı fark elde edilmemiştir. Anket sonuçlarında; hastaların konsantrasyon, işitme, okuma, uyku, dikkat dağınıklığı, zihin kanşıklığı ve yorgunluk, sinirlilik, huzursuzluk ve depresyon gibi şikayetlerinde tedavi sonrasında azalma olduğu belirlenmiştir. Aynca,elektrik stimülasyonunda kullanılan frekanslann birbirlerine üstünlüğünün olmadığı ancak; 125 ve 250 Hz (es)'de elektrik stimülasyonunun tinnitus supresyonunda daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Şentürk, Özlem. Effectiveness of elecrical stimulations spesific to frequency in tinnitus treatment, Hacettepe University, Health Sciences Instute Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2003. Tinnitus is an auditory stimulation sound that can be heard in ears or head without any external stimulation. Tinnitus is a symptom from which patients suffer in their daily lives and disturbs the patients as its cause can not be found. Since the complications of tinnitus distrub patients, sometimes psychological problems can be observed. To decrease the adverse effects of tinnitus, the most effective treatment should be chosen. This study aims to investigate the effectiveness of electrical stimulation that is specific to frequency in tinnitus treatment. This study has been done at Hacettepe University, Medical Faculty, Ear-Nose Thoroat Department, Audiology and Speech Pathology Unit. A total of 90 ears of 70 patients were included in the study. Treatment frequencies of 63, 125, 250, 500, 1000, 2000 Hz were applied for 10 sessions to 60 patients for five days a week for 10 minutes. 10 patients have been treated without electrical stimulation in order to determine placebo effect of the treatment. Tinnitus frequency, intensity, pitch, loudness, minimal masking level, residual inhibition were assessed, tinnitus questionnaire was applied before/after treatment and 1 month after the treatment and results were compared in order to determine effectiveness of treatment. It has been found that after treatment 82.2 % of 60 patients' tinnitus intensity, pitch and loudness level decreased; however there has been no change in tinnitus minimum masking level and residual inhibition. Post treatment and 1 month after treatment parameters were analyzed statistically and no difference was found. In the results of questionnaire concentration, hearing, reading, sleeping, attention, confusion, tireness, frustration, anxiety and depression symptoms decreased after the treatment. As a result it has been seen that there is no superiority of frequencies used for electrical stimulation, however according to our observations with freqency of 125 and 250 Hz better results were obtained from electrical stimulation.