Anastezik maddelerin stapes refleks eşiği ve transient evoked otoakustik emisyonlar üzerine etkisi
Influence of anesthetic agents on the threshold of the stapedius reflex and transient evoked otoacoustic emissions
- Tez No: 137891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Otoakustik emisyonlar, akustik refleks, genel anestezikler, nitröz oksit, halotan, propofol. 61, Otoacoustic emissions, spontaneus, reflex, acoustic, anesthetics, general, nitrous oxide, halothane, propofol. 63
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Stapes refleks eşikleri ve transient evoked otoakustik emisyonların, otolarengolojide tanı ve ayırıcı tanıda getirdiği sonuçların önemi büyüktür. Bazı durumlarda bu testlerin sedatize ya da genel anestezi altındaki hastalarda yapılması gerekmektedir. Anestezik ajanların etki mekanizmaları çok net olmasa da bazı nörotransmitter veya nöromodülatörler üzerinden etkilerini gösterdikleri tahmin edilmektedir. Aym nörotransmitter veya nöromodülatörlerden bazılarının stapes refleks arkı üzerinde ve kokleada da bulunduğunu bildiren bazı çalışmalardan sonra anesteziklerin bu testlerin sonuçları üzerinde etkileri olabileceği görüşü yaygınlaşmıştır. Bu amaçla, cerrahi planlanmış işitmesi normal 50 hasta üzerinde çalışmamızı gerçekleştirdik. Hastaların hepsine midazolam premedikasyonu ve propofol indüksiyonu uyguladık. Anestezi idamesini 10 kişilik hasta gruplarında beş farklı şekilde sürdürdük. Bunlar; I. grupta %70 N2O + %30 O2, II. grupta sevofluran, IH. grupta desfluran, IV. grupta halotan ve V. grupta da propofol+sufentanil verilmesi şeklindeydi. Preoperatif, premedikasyon sonrası, anestezi indüksiyonu sonrası ve anestezinin derin aşamasında olmak üzere toplam dört kez stapes refleks eşikleri ile transient evoked otoakustik emisyon ölçümleri gerçekleştirildi. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda midazolamın ipsilateral ve kontralateral stapes refleks eşiklerinde anlamlı bir artışa, transient evoked otoakustik emisyon wave reprodüktibilite değerlerinde anlamlı bir azalışa; propofolün de sadece stapes refleks eşiklerinde anlamlı bir artışa yol açtığım tespit ettik. Diğer anestezik ajanlar da sadece kontralateral refleks eşiklerinde anlamlı bir artışa neden oldu. Bunlardan sevofluran eşiği en fazla yükseltirken, halotan hemen hiç etkilemedi. Anestezi idamesinde kullanılan ajanlarla 60transient evoked otoakustik emisyon wave reprodüktibilite değerlerinde meydana gelen değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak odyolojik değerlendirmeler öncesi midazolam premedikasyonundan kaçınılması, genel anestezi altında stapes refleksi ile ilgili ölçümlerde de sevofluranın tercih edilmemesi gerektiği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
INFLUENCE OF ANESTHETIC AGENTS ON THE THRESHOLD OF THE STAPEDIUS REFLEX AND TRANSIENT EVOKED OTOACOUSTIC EMISSIONS SUMMARY Stapedius reflex thresholds and transient evoked otoacoustic emissions are very important to conclude diagnosis and differantial diagnosis in otolaryngology. In some cases these tests should be performed under general anaesthesia or sedation. Even though the mechanism of action of some anaesthetic agents remain unclear, anaesthetic agents are thought to effect these tests over some neurotransmitters and neuromodulators, since some of the neurotransmitters and neuromodulators were found to be on the stapedius reflex arc and cochlea. So, we took 50 patients into study scheduled for operation who had normal hearing ability. All the patients were administered midazolam for premedication and propofol for induction. Anaesthesia was maintained by five different ways 10 patient in each group: first group received %70 N2O + % 30 O2, second group sevoflurane, third group desflurane, fourth group halothane, fifth group propofol + sufentanile. Stapedius reflex and transient evoked otoacoustic emissions were measured 4 times: preoperatively, after premedication, anaesthesia induction and during maintenance of anaesthesia. Statistically, midazolam significantly increased ipsilateral and contrlateral stapedius reflex thresholds, and significantly decreased transient evoked otoacoustic emission wave reprnrlnctibility values; nrnnnfnl nnly increased significantly stapedius reflex thresholds. The 62other anaesthetic agents only increased signficantly contrlateral reflex thresholds. From these halothane had almost no effect on thresholds when the highest increase was seen after sevoflurane. The effect of anaesthetic agents used for maintenance was not found to be significant on the transient evoked otoacoustic emission wave reproductibility value changes. We concluded that before odiologic evaluation midazolam premedication should be avoided, and sevoflurane should'nt be prefered when stapedius reflex was measured under general anaesthesia.