Septum deviyasyonlarında burun mukozasının scanning elektron mikroskobu ve ışık mikroskobu ile histopatolojik olarak incelenmesi
Evaluation of histopathologic changes of the nasal mucosa in deviated septums using scanning electron and light microscopy
  1. Tez No: 137903
  2. Yazar: TAWAKİR KAMANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN TURAN, DOÇ. DR. TANER YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal septum, sakkarin, histopatoloji, silia, scanning elektron mikroskopi, ışık mikroskopi, Nasal septum, saccharine, histopathology, cilia, scanning electron microscope, light microscopy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET Kamani, T., sejjtum deviyasyonlarında burun mukozasında scanning elektron mikroskopu ve ışık mikroskopu ile histopatolojik olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi; Kulak Burun Boğaz Tezi. Ankara 2003. Septum deviyasyonu olan 20 hasta ile normal burun muayenesi olan 10 hastanın septum mukozasının her iki tarafından ve her iki taraftaki burun lateral duvarından alınan mukoza örnekleri, epitel metaplazisi,.lenfosit infıltrasyonu açısından ışık mikroskopi ile, silia dağılımı açısından da Scanning elektron mikroskopu (SEM) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, hastalara ve kontrol grubuna sakkarin testi_ve akustik, rinometri yapılmıştır. Deviyasyonun karşı tarafında septum mukozasında lenfosit infıltrasyonunun ve epitel metaplazisinin kontrol grubunki ile karşılaştırıldığında belirgin derecede arttığı görülmüştür (p0.05). Sakkarin testinde, hasta grubunun deviyasyon olan tarafı ile karşı tarafı arasında, hasta grubu ile kontrol grubunun burun her iki tarafı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Hasta grubunun deviyasyon tarafındaki septum mukozası kontrol grubununki ile lenfosit infıltrasyonu ve epitel metaplazisi açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05), ancak artış eğilimi olduğu düşünülmüştür. Silia dağılımı ile ilgili, hasta grubunun septum deviyasyonu ve deviyasyonun karşı tarafındaki septal ve burun lateral duvar mukozası kendi arasında ve kontrol grubu ile yapılan karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak septum deviyasyonunun hava akımını bozmasının yanısıra burun mukozasında histopatolojik değişikliklere ve mukosilier fonksiyonun bozulmasına neden olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kamani, T., Evaluation of histopathologic changes of the nasal mucosa in deviated septums using scanning electron and light microscopy, Hacettepe University Faculty of Medicine; Thesis in Otorhinolaryngology. Ankara 2003. Nasal septum and lateral wall mucosal biopsies on both sides of the nose, obtained from 20 patients with deviated nasal septums and 10 patients with normal nasal findings, were studied for lymphocytic infiltration, epithelial metaplasia under light microscopy and cilia distribution under the scanning electron microscope (SEM). Acoustic rhinometric measurements and the saccharine tests were also done on all patients. The epithelial metaplasia and lymphocytic infiltration in mucosal biopsies obtained from the nasal septum opposite the deviated side in the study group were found to be significantly higher than those of the control group (p0.05). The study group was found to have a significantly longer saccharine clearance time than that of the control group (p0.05). The septum mucosa of the deviated side showed a predisposition which was of no statistical significance with that of the control group when compared for epithelial metaplasia and lymphocytic infiltration (p>0.05). None of the biopsies amongst the corresponding sides of the study group taken from the septal and lateral nasal wall mucosa nor the study group when compared with the control group showed a significant difference in cilia distribution (p>0.05). Conclusively, septal deviations cause histopathological changes and disturbance of mucociliary function in addition to the resultant disturbance in nasal airflow and turbulance.