Doğum ve ölüm verilerinin sistemli olarak derlenebilmesi için model geliştirme
Improve model for the compilation of birth and death data
  1. Tez No: 137922
  2. Yazar: HÜSNİYE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN SÜMBÜLOĞLU, PROF. DR. KADİR SÜMBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum kayıtlan, ölüm kayıtlan, defin, veri akışı, bilgi sistemleri, belediye, muhtar, Birth registration, death registration, burial, data flows, information system, municipality, chief of village
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Aydın, H., Doğum ve ölüm verilerinin sistemli olarak derlenebilmesi için model geliştirme, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada, il ve ilçe merkezlerinden derlenen ölüm istatistiklerindeki veri kaybını önlemek için ve bucak, köylerde doğum ve ölüm istatistiklerinin derlenebilmesi için model geliştirme amaçlanmıştır. Bu çalışmada 2001 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı ilçelerdeki ölümler, 2001 yılında Ayaş ilçesindeki doğumlar ve ölümler, ve 2001 yılında Akyurt ilçesindeki doğumlar ve ölümlere ait üç ayrı veri derleme çalışması yapılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı ilçe belediyelerden derlenen ölümler Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ölüm kayıtlan ile Devlet İstatistik Enstitüsü ölüm kayıtlan eşleştirilmiş ve veri kayıplan, veri akışındaki aksaklıklar tespit edilmiştir. Ayaş ilçesinde köy muhtarlanndan, Ayaş sağlık ocaklanndan, Ayaş Devlet Hastanesinden ve Ayaş Nüfus Müdürlüğünden doğum ve ölüm verileri derlenerek bunlar eşleştirilmiştir. Akyurt Nüfus Müdürlüğünden doğum ve ölüm kayıtlan alınmıştır. Her kurum kendi amacına yönelik kayıt tutmaktadır. Bu kayıtlar kontrol edilmemektedir ve bu kayıtlann eşleştirilmesi çok zordur çükü veri tabanlan farklıdır. Ölüm istatistiklerinin sayısal ve nitelik olarak eksik olduğu bulunmuş ve literatür bulgulan ile uyumlu olduğu saptanmıştır. Defin işlemlerini yürüten muhtar ve belediyeler ölümlere ait veri derleme sistemine dahil edilmesi gereklidir. Sağlık personeli yardımı ile yapılan doğumlann kayıt altına alınması sağlanmalıdır. Köylerde muhtarlann doğum bildirimi yapması sağlanmalıdır. Ölümlere ve doğumlara ait veri derleme yöntemleri ve akış sistemleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Aydın, H.,Improve model for the compilation of birth and death data, Hacettepe University Heath Science Institute PhD Thesis Biyostatistics, Ankara, 2003. To remove the loss of data for the compiled death statistics from province and district and to compile death and birth statistics from villages and sub district is the aim of this work. Three different step is applied for compiling data. First step is the compilation of the death events in the Ankara Greatercity Municipality and second one is the compilation of birth and death events in Ayaş District and last one is the compilation of the birth and death event in Akyurt District for 2001. Data which is compiled from Ankara GreaterCity Municipality, is matched with data the Ankara Province Health Directorate. Loss of data and data flows is examined. Birth and death data which are obtained from Chief of villages, village clinic, Ayaş Hospital and Ayaş Population Directorate are matched each other. Birth and death events in Akyurt are obtained from Akyurt Population Directorate. All of these institutions are responsible for recording data for their aim. These records are not controlled and matching of these records are very difficult because the data bases are different. Quantity and quality of the death statistics has been found insufficient, this situation is confidential with literature findings. Burial procedure which is done by chief of villages and municipality must be included in the death registration system. Birth which is helped by health officer should be included in the birth registration system. Chief of villages must informed the birth in villages to the birth registration unit. Compilation of the birth and death events and data flows are suggested.