Geriatrik travmalı hastalarda eşlik eden hastalıkların travma etiyolojisindeki rolünün araştırılması
  1. Tez No: 137926
  2. Yazar: ÖZGÜR KARCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, travma, eşlik eden hastalık, etiyoloji, mortalite. 60, Geriatric trauma, associated diseases, etiology, mortality 61
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
XI. ÖZET Amaç: Travma yaşlı populasyon için önemli bir tehlikedir. Çalışmada amacımız geriatrik travmalı bir hastada akut olarak gelişen veya kronik hastalık zemininde akut alevlenme şeklinde ortaya çıkan eşlik eden dahili hastalıkların travma etiyoloj isindeki rolünü ve bu hastalıkların mortalite ve morbidite üzerindeki rolünü araştırmaktır. Gereç - yöntem : Çalışmada geriatrik yaş grubu 65 yaş ve üzeri olarak alındı. Bu yaş grubu 65-80 arası“genç yaşlı”, 80 yaş üzeri“yaşlı yaşlı”olarak gruplandı. Travma indeksi olarak“Abbreviated Injury Severity Score”(AIS) kullanıldı. AIS 20 ve üzeri olması çalışmaya kabul kriteri olarak alındı. Hastaların travma öncesi sahip oldukları eşlik eden hastalıklar araştırıldı. Analizde hastanın yaşının ve sahip olduğu ek hastalıkların travma etiyoloj isindeki ve mortalite üzerindeki etkileri değerlendirildi. Bulgular: Yaşın artışıyla travma mekanizmalarında değişim gözlendi. Genç yaşlı grubunda görülen araç dışı trafik kazaları en sık travma mekanizması iken (%33), yaşlı yaşlı grubunda ise en sık zemin üzerinde düşme olguları görüldü (%50). Hastanede kalış süreleri de yaşlı yaşlı hastalarda belirgin şekilde uzundu (Genç yaşlı grubunda 8.7- Yaşlı yaşlı 15.8, P=0.000). Toplam AIS skorları yüksek (25 ve üzeri) olan hastalarda yoğun bakıma yatış oranı ve mortalite oranları yüksekti (YB yatış %72.7, eksitus %81.8, P=0.007, P=0.003). Çalışma populasyonunun %81.2 sinde eşlik eden bir hastalık mevcuttu ve bunların %40'da travma öncesinde hastalıklarıyla ilgili olan (nefes darlığı gibi) şikayetleri vardı. MI geçiren hastaların hastanede kalış süreleri MI geçirmem iş hasta grubuna göre daha uzundu (MI geçiren hastada 13.5 gün. MI geçirmemiş grupta 9.5 gün - P=0.049). KOAH'ı olan hastalarda mortalite KOAH'ı olmayan hasta grubuna göre yüksek bulundu (KOAH olan hastada %46.7, KOAH olmayan hastada 9.8 - P=0.02). Sonuç; Yaş tek başına travma etiyoloj isinde bir etken olarak gözükmemekle birlikte diğer etkenlerin yanısıra ileri yaşta daha sık olarak görülen ek hastalıklar travma etiyoloj isinde ve mortalite üzerinde etkin rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
XII. SUMMARY Objective: The main objective of the study is to determine the role of accompanying medical illnesses which may be detected acutely as well as exacerbations of a chronic underlying disease in the etiology of trauma and the impact of these factors on the mortality and morbidity of a geriatric trauma population. Materials and methods: All consecutive patients presented with trauma and have an Abbreviated Injury Severity Score (AIS) greater than 20 points were recruited for this cross-sectional study. Patients of 65 to 80 years of age were defined as the 'young elderly', while those older than 80 were grouped as 'elder elderly'. AIS was employed as the measure of trauma severity. All patients and relatives were requested to give information on the previously diagnosed and treated diseases of the victims. The raw data was analyzed with respect to the effect of these factors on the findings relating to trauma severity, vital signs, short-term mortality and morbidity. Results: The most common mechanism of trauma was pedestrian hits by cars (33%) in the young elderly group, while 50% of the 'elder elderly' group was referred to the ED after ground-level falls. 81.2% of the sample had an associated disease and 40% of these patients had a complaint related to the disease (eg. shortness of breath). Staying times in the hospital were significantly longer in the 'elder elderly' than the younger ones (8.7 vs. 15.8, P=0.000). The rates of admission to the intensive care units and mortality were higher in patients with higher total AIS scores (25 and high) (P=0.007, 0.003). Presence of MI in the history had a direct positive effect on hospital stay times (13.5 vs. 9.5 days, P=0.049). Patients with COPD had a significantly higher mortality rate than those without (46.7% vs. 9.8%, P=0.02). Conclusion: Although not an essential factor in the etiology per se, the diseases frequently encountered in the geriatric trauma population have a significant role on the course and mortality posed by trauma.