Meme kanserli hastaların psikososyal durum değerlendirmesi
Psychosocial assessment of patients with breast cancer
- Tez No: 137945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA SAATÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doktor-hasta ilişkisi, FACT-G, meme kanseri, psikososyal yaklaşım, yaşam kalitesi XI, Doctor-patient relationship, FACT-G, breast cancer, psychosocial approach, quality of life. XII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Son yıllarda yapılan çalışmaların çoğunda, kanser hastalığının tedavisiyle ilgili yapılan müdahalelerin, yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik etkileri üzerinde durulmaktadır. Hastalık ve tedavi sürecinin hasta üzerindeki duygusal etkileri, aile içindeki ve iş yaşamındaki bozulmalar, aile ve sosyal desteğin düzeyi, hastanın fonksiyon kaybı gibi konular, hastaların yaşam kalitesi düzeyinin göstergeleri olarak ele alınmıştır. Bunun yanısıra, hastalığın psikososyal kompenentlerine yönelik yapılan müdahalelerin, hasta memnuniyeti açısından değerlendirildiği araştırmalar da bulunmaktadır. Bizim çalışmamız, hastalığın psikososyal kompenentlerinin hastaların yaşam kalitesini nasıl etkilediğini saptamak için planlanan farklı bir çalışmadır. Doktor-hasta ilişkisi düzeyinin hastaların yaşam kalitesi düzeyini ve hastalık yaşantılarını, hastalık yaşantılarının yaşam kalitesi düzeyini nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırmamızda, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Polikliniği'ne Nisan- Haziran 2001 tarihleri arasında başvuran, tanılarını bilen 100 meme kanserli hastanın doktoruyla ilişkisini hangi düzeyde algıladığı ölçülmüştür. Bulduğumuz bu düzeyle yaşam kalitesi düzeyleri karşılaştırılmıştır. Hastaların doktor-hasta ilişkisinin düzeyini ve yaşam kalitesi düzeyini ölçen iki ayrı anket formu kullanılmıştır. Ayrıca, hastaların sosyodemografık özelliklerini ve hastalık süreciyle ilgili yaşantılarını sorgulayan iki ayrı form hazırlanmış ve hastanın tamamlaması sağlanmıştır. Ulaştığımız sonuçlar, hastaların psikososyal olarak değerlendirilmesinin ve psikososyal gereksinimlerine yönelik müdahale edilmesinin gerekliliğine dikkat çekmektedir. Çalışmaya katılan hastaların %87'si kanser tanısının hastaya söylenmesini, %71'i hastalığı hakkında daha fazla bilgilendirilmeyi ve %30'u tedavileriyle ilgili karar verme sürecine katılmayı istemektedirler. Tedavileriyle ilgili karar verme sürecine katılmak isteyen hastaların doktor-hasta ilişkisi düzeyi tedavi kararını doktoruna bırakan hastalardan düşük, yeterli bilgilendirme yapılan hastaların yaşam kalitesi düzeyi, daha fazla bilgilendirilmek isteyen hastalardan yüksek olarak saptanmıştır. Hastalar, hastalıkla başetmek için %63 oranında doktorun tutumuyla ilgili beklentiler dile getirmiştir. Sonuç olarak, hastalarımızın doktor- hasta ilişkisi düzeyinin yükseltilmesinin yaşam kalitesi düzeyini arttıracağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PYSCHOSOCIAL ASSESSMENT OF PATIENTS WITH BREAST CANCER Majority of studies in recent years emphasize the effects of interventions for cancer treatment on enhancement of quality of life. Emotional effects of disease and treatment process on patients' disfunctions in family and business life, level of family and social support, disability of patients are indicators of quality of life. Besides, there are studies in which interventions on pyschosocial components of cancer disease were assessed for patient satisfaction. Our study is a different one as it was planned to find out how pyschosocial components of cancer disease influence patients' quality of life. It was examined how level of doctor-patient relationship affects level of patients' quality of life and experiences of disease, and also how experiences of disease affects level of quality of life. In our study perception of 100 patients with breast cancer about doctor-patients relationship was assessed. The patients were selected from the ones who admitted to Çukurova University, Faculty of Medicine Oncology Outpatient Clinic between April- June 2001 and who knew their diagnoses. The perception level was compared to level of patients' quality of life. Two different questionnaires that measure level of doctor-patient relationship and patients' quality of life were used. Besides, two different questionnaires were prepared and used for sociodemographic features and experience about disease process. Our results showed that it is necessary to assess patients for pyschosocial components and to intervene for pyschosocial needs. We found that 87% of patients in our study want to know their cancer diagnosis and 71% of them want to know more about their disease and 30% of them want to contribute decision process about their therapies. It was determined that the level of doctor-patient relationship of patients who want to contribute decision process about their therapy was lower than the level of doctor-patient relationship of patients who want their doctors to decide therapy. The level of patients' quality of life who were informed enough was higher than the level of patients' quality of life who wanted to be more informed. The patients expressed their expectations about attitude of doctor to cope with cancer disease in a rate of 63%. It was concluded that enhancement of level of doctor-patient relationship of our patients increases their level of quality of life.