ELİSA ve IFA testlerinin taeniosis tanısındaki önemlerinin araştırılması
The Impartance of ELİSA and IFA methods in diagnosis of the taeniosis
- Tez No: 138080
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Taenia saginata, ELISA, IFAT, Antikor, Taenia saginata, ELISA, IFA, Antibody
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ELISA VE İNDİREKT FLORESANS ANTİKOR (İFA) TESTLERİNİN TAENİOSİS TANISINDAKİ ÖNEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Taeniosis saginata ülkemizde sık görülen belirsiz semptomlarla seyreden benign bir hastalıktır. Hastalığın geç dönemlerinde kilo kaybı, lökositoz, eozinofili ve nadiren karaciğer fonksiyon bozuklukları gibi ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bundan dolayı taeniosis saginatanın tanısı için özgül ve duyarlı tanı yöntemleri gerekmektedir. Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 'ne başvuran ve taeniosis saginata tanısı konan 20 olgu hasta grubu olarak ve 10 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak dahil edildi. Bu çalışmada; anti-Taenia saginata IgG antikorlarını belirlemek için kontrol ve hasta gruplarında kendi hazırladığımız antijenler kullanılarak ELISA ve İFA yöntemleri uygulandı. IFAT için duyarlık %100, özgüllük %80, ELISA için duyarlık %80, özgüllük %90 bulundu. Çalışmamızda, taeniosisin serolojik tanısında ELISA ve IFAT' in birlikte uygulanmasının daha güvenilir olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
V THE IMPORTANCE OF ELISA AND INDIRECT IMMUNOFLUORESCENSE ANTIBODY (IF A) METHODS IN DIAGNOSIS OF THE TAENIOSIS ABSTRACT Taeniosis saginata, a frequent infection in our country, is a benign disease with unremarkable symptoms. In the later stages of the disease, several complications can be seen such as weight loss, leucocytosis, eosinophilia and rarely liver dysfunction. Therefore, sensitive and specific diagnostic procedures are necessary for early diagnosis of taeniosis saginata. In this study twenty patients diagnosed as taeniosis saginata who applied to Erciyes University Hospital were included as patients group and 10 healthy volunteers. IFA and ELISA methods were performed both in patients and in control group to determine anti-Taenia saginata IgG antibody; sensitivity 100%, specificity 80% by IFA and sensitivity 80%, specificity was 90% by ELISA respectively. It has been shown in our study that the usage of ELISA and IFA methods together, will be more reliable in serodiagnosis of Taenia saginata.