Gençlerde (17-24 yaş) tenis becerisine etki eden faktörlerin araştırılması
Research of effected factors on tennis skills in young players (17-24 ages)
- Tez No: 138092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPARSLAN ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beceri edinimi, Transfer, Tenis, Hewitt, Koordinasyon, Denge, El Kavrama Kuvveti, Reaksiyon Süresi, Çeviklik. iv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Beceri ediniminde kondisyonel ve koordinatif özelliklerin etkisinin fazla olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda daha önce edinilen becerilerin yeni bir beceriyi öğrenmede kolaylık sağladığı da bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı daha önce top ile ilgili sporlardan birini yapan gençlerle, spor yapmayan gençlerin tenis becerisi edinimine etki eden kondisyonel ve koordinatif faktörlerin incelenmesidir. Çalışmaya Akdeniz Üniversitesinde öğrenim gören 17-24 yaş arası toplam 32 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada 2 grup yer almaktadır. Grup 1 ; Geçmişte top ile oynanan sporlardan birini yapmış Beden eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi 17-24 yaş arası 17 kişiden oluşmaktadır Bu bireyler spor yapma düzeyini belirleme anketinden (51.4±16.9 %) puan almış öğrenciler arasından seçilmiştir. Grup 2; Geçmişte spor yapmamış Akdeniz Üniversitesinin diğer birimlerinde öğrenim gören 17-24 yaş arası 15 kişiden oluşmuştur. 1. ve 2. gruba 8 haftalık tenis eğitimi verilmiştir. Eğitim süresince her iki gruba da ön-test, ara-test ve son-test uygulamıştır. Yapılan testler El Kavrama Kuvveti, Durarak Uzun Atlama, Esneklik, Çabukluk, Reaksiyon Süresi, Denge, Koordinasyon testi ve tenis beceri (Hewitt) testleridir. 1. ve 2. gruplar karşılaştırıldığında; 1.2.3. ölçümlerde Görsel ve İşitsel Reaksiyon süresi, Baskın ve Çekinik El Kavrama Kuvveti, Çeviklik, Denge, % Yağ ölçümleri arasında anlamlı fark bulunmazken 1.2.3. ölçümlerde Durarak Uzun Atlama parametresinde 1. grubun lehine anlamlı fark bulunmuştur(P0,05). Araştırma grubunun Tenis Beceri Testi ile Koordinasyon Testi arasında ilişki düzeylerine bakıldığında; 1. ölçümler arasında yüksek düzeyde ilişki (r=-0,61) bulunmuştur. 2. ölçümler arasında(r=-0,26) ve 3. ölçümler arasında (r=0,05) ilişki bulunmamıştır. Ancak Tenis Beceri Testi ortalamaları ile Koordinasyon Testi ortalamaları arasında r=-0,50 düzeyinde yüksek ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is know that effect of condition and coordination characteristics are too much in skill acquisition. At the same time, it is knowing that skills which were acquired at first supply easiness while a new skill is learned. The aim of study was to determine condition and coardination characteristics which effect tennis skills in young played sports with ball and didn't play sports. Between 17and 24 ages totally 32 iiniverstiy students in Akdeniz University School of Physical Education and Sports participated our study voluntarily. Two grups were in our study. Group 1 was formed between 17 and 24 ages totally 15 students who played sports with ball in the past/These people were selected from between students scored (51.4±16.9) according to results of questionnaire. Group2 was formed between 17 and 24 ages totally 15 students who didn't play sports in the past. First and seconds grups took tennis education during 8 weeks. First, middle, last tennis was applied each grup during education. These tests are Hand Grip Strength, Standing Broad Jump, Flexibility, Agility, Reaction Time, Balance, Coordination Test and Tennis Skill Test(Hewitt). When 1. and 2. groups compared; A significant difference between wasn't found in Visual and Auditory Reaction Time, Dominant ve Resesive Hand Grip Strength, Agility, Balance, Fat %.