Bel kas kuvveti ve öne esnekliğinin değerlendirilmesi (sağlıklı ve gönüllü bireyler üzerinde bir ön çalışma)
Evaluation of forward trunk flexibility and back stength (a preliminary study on healthy volunteers)
- Tez No: 138099
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bel Rahatsızlıkları, Egzersiz, Gövdenin Öne Esnekliği, Sırt Kuvveti, Sırtın Anatomisi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
72 ÖZET Bel Kas Kuvveti Ve Öne Esnekliğinin Değerlendirilmesi (Sağlıklı Ve Gönüllü Bireyler Üzerinde Bir Ön Çalışma) Bu çalışmanın amacı, Denizli ilinde bulunan 20-29 yaş arası sağlıklı bireylerin, bel kas kuvvetinin ve gövdenin öne esnekliğinin belirlenmesi, bu gruba ait normları ve yüzdelikleri hazırlanması ve bu bel kas kuvveti ve gövdenin öne esnekliği özelliklerine yönelik egzersiz yapanlar ile yapmayan bireylerin karşılaştınlmasıdır. Denizli ilinde bulunan 20-29 yaş arası sağlıklı bireylerin bel kas kuvveti ve gövdenin öne esnekliğini belirlemek, Denizli iline ait bir takım normatif bulgular elde etmek ve. Bu amaçla; yaşlan 20-29 yaş arası 162 sağlıklı birey (67 kız-95 erkek) gönüllü olarak ölçümlere katılmıştır. Deneklere bel kas kuvvetini değerlendirmek amacı ile, sırt dinamometresi kullanılmak yoluyla sırt kuvveti testi uygulanmıştır. Gövdenin öne esnekliğini değerlendirmek için ise; deneklere otur-uzan testi uygulanmıştır. İstatistiksel ölçümler SPSS paket programı ile değerlendirilmiş, 0.05 yanılma düzeyi kullanılmıştır. Alınan ölçümler ve yapılan analizler sonucunda gövdenin öne esnekliği özelliğinde cinsiyetler arasında bir farka rastlanmamışken, sırt kuvveti özelliğinde de cinsiyetler arası fark vardır sonucuna ulaşılmıştır. Egzersiz yapanlar ve yapmayanlar değişkenleri ele alındığında ise hem gövdenin öne esnekliği özelliğinde hem de sırt kuvveti özelliğinde herhangi bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak; başka yapılacak çalışmalar ile, Türk populasyonu dikkate alınarak normatif datalann oluşturulması sağlanmalıdır. Bu çalışma ile, düzenli egzersiz yaptığını belirten bireylerin aslında bel ve abdominal bölge ve çevresinde yeterli çalışmayı yapmadıkları tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
73 SUMMARY Evaluation of Forward Trunk Flexibility and Back Strength (A Preliminary Study On Healthy Volunteers) The purpose of this study was to determine the forward flexibility of trunk and the lumbar strength of healthy people who are between 20-29 years old and who live in Denizli district. With this purpose, 1 62 healthy people (67 female-95 male), who are between 20-29 years old, participated in the measurements voluntarily. Trunk muscle strength test (by using back and leg dynamometer) was used to evaluate the trunk muscle strength. Sit and reach test was used to evaluate the flexibility of the subjects. Statistical analysis of the obtained data was done by using SPSS package program. As a result of the measurements and analysis, it was found the difference between males and females flexibility. That was significant. It was also found that the difference in back strength between genders was significant. In addition to that no difference was found on both flexibility and back strength characteristics between exercising and nonexercising groups. In conclusion; further studies should be carried out to find a normative data with regard to Turkish Population. According to this study, it can be speculated that individuals claiming exercising regularly do not work on and around waist and abdominal region. Key Word: Lumbar Disability, Exercise, Forward Trunk Flexibility, Back Strength, Back Anatomy.