Profesyonel futbolcularda görülen nonspesifik bel ağrıları ve neden olan faktörler
Nonspesific lowback pain in professional football players and the causes
- Tez No: 266999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL GELECEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Nonspesifik Bel Ağrısı, Profesyonel Futbolcu, Faktörler, Non-specific Low-back Pain, Professional Football Player, Causes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışma, profesyonel futbolcularda görülen nonspesifik bel ağrılarınının prevelansını ve nonspesifik bel ağrılarına neden olabilecek faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Türkiye Profesyonel Futbol Lig'indeki takımlarda oynayan yaş ortalaması 23.97±2.75 yıl olan 121 sporcu dahil edildi. Sporcuların demografik özellikleri ve son bir yıl içinde aldığı nonspesifik bel ağrısı tanısı kaydedildi. Neden olabilecek faktörlerden, geçirilmiş yaralanma öyküsü, futbol oyunu ile ilgili parametreler (oynadığı mevkii, antrenman süresi, antrenman frekansı), futbol geçmişine ilişkin parametreler (futbola başlama yaşı, amatör ve profesyonel futbolcu olarak geçirdiği yıl) ve önceki sezona ilişkin parametreler ( geçen sezon ilk on birde oynadığı maç sayısı, sezon boyunca oynadığı maç sayısı) sorgulandı.. Sporcuya ait faktörlerden lumbal ekstansörler ve abdominal kas kuvveti, lumbal ve alt ekstremite esnekliği ve hamstring kas kısalığı ölçümleri yapıldı. Veriler dört gözlü veya çok gözlü Ki-kare yöntemi ile analiz edildi.Bulgular: Çalışmaya dahil ettiğimiz 121 profesyonel futbolcudan 38'inde son bir yılda tanılanmış nonspesifik bel ağrısı vardı ve profesyonel futbolcularda nonspesifik bel ağrısı görülme prevelansı %31.4 idi. Demografik özelliklerden boy uzunluğu ve vücut kütle indeksinin nonspesifik bel ağrısı oluşmasında etkili olmadığı görüldü (p>0.05). Benzer şekilde futbola, futbolcunun futbol geçmişine ve önceki sezona ilişkin parametreler ile nonspesifik bel ağrısı görülmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu. (p>0.05). Sporcuya ait faktörlerden hamstring kas kısalığı nonspesifik bel ağrısı görülmesinde etkili bir faktör olarak belirlenirken (p0.05) .Sonuç: Çalışmadan elde edilen verilerden profesyonel futbolcularda nonspesifik bel ağrısı prevelansının %31.4 ve hamstring kas kısalığının nonspesifik bel ağrısı gelişmesinde etkili bir faktör olabileceği sonucuna varılmıştır. Futbolcularda nonspesifik bel ağrısı görülme oranının yüksek olması sporcunun performansını ve takım başarısı olumsuz etkilyebilmektedir. Bu nedenle futbolcularda nonspesifik bel ağrısına neden olan başka faktörlerin araştırıldığı ve sonuçlara göre koruyucu fizyoterapi yöntemlerinin geliştirildiği yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the prevalence and the causes of nonspesific low back pain in professional football players.Method: 121 players with the age median of 23.97±2.75 years, who play in Turkish Professional Football League teams, were included in the study. Demographic variables and nonspesific low back pain of the players in last one year were recorded. From probable causes; injury background, parameters on football game (players position, training time, training frequency), parameters on players football past (starting age to play football, number of years as an amateur and a professional player) and parameters on the previous season (number of games played as a starting eleven member in the previous season, number of games played during the season) were questioned. From causes that depend on the player, lumbal extensors and abdominal muscle strenght, lumbal and lower extremity flexibility and hamsting muscle shortness were measured. The data were analysed using Chi-Square Test.Results: 38 of 121 professional players that were involved in our study had defined low back pain in last one year and the prevelance of nonspesific low back pain in Professional football players was %31.4. Demographic attributes such as height and body mass index were observed noneffective on nonspesific low back pain creation (p>0.05). Similarly, parameters on football, on players football past and on the previous season did not have a statistically meaningful relationship with nonspesific low back pain observation (p>0.05). From causes that depend on the player, while hamstring muscle shortness was determined to be an effective cause on observation of nonspesific low back pain (p0.05).Conclusion: As a result of the study, it was found that the prevelance of nonspesific low back pain on Professional football players is %31.4 and it was concluded hamstring muscle shortness can be an effective cause on nonspesific ow back pain development. The players performance and team success can be effected negatively as a result of a high ratio on nonspesific low back pain observation. Therefore, new studies on the subject are required in which other causes of nonspesific low back pain on football players are investigated and protective physiotherapy methods are developed.