iki farklı ligde oynayan bayan voleybol oyuncularının bazı fiziksel ve motorsal test sonuçlarının bayan basketbol oyuncuları ile karşılaştırılması
The comparison between the female members of both volleyball team and basketball team, who play in different leagues, according to the results that are based on some physical and motoric test
- Tez No: 138125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Basketbol, Motorsal-Fiziksel Özellikler iv, Volleyball, Basketball, Motoric- Physical Qualifications VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET İki farklı ligde oynayan bayan voleybol oyuncularının bazı fiziksel ve motorsal test sonuçlarının bayan basketbol oyuncuları ile karşılaştırılması Bu araştırmada iki farklı ligde oynayan bayan voleybol ve basketbol oyuncularının bazı fiziksel ve motorsal test sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma grubu, Türkiye Bayanlar Süper Ligi'nde (IJig) yer alan Kocaelispor Bayan Voleybol Takımı oyuncuları ve Kocaelispor Bayan Basketbol Takımı oyuncuları, Türkiye Bayanlar Üniversiteler Ligi'nde yer alan Kocaeli Üniversitesi Bayan Voleybol Takımı oyuncuları ve Bayan Basketbol Takımı oyuncuları olmak üzere toplam 31 sporcudan oluşmuştur. Elde edilen veriler Windows için SPSS 10.0 istatistik paket programına aktarılmıştır. Araştırmada hata payı 0.05 olarak kabul edilmiş, grupların karşılaştaılmasmda Mann - Whitney U testi kullanılmıştır. istatistiksel analizler sonucunda, süper lig ve üniversite ligi bayan voleybol oyuncularının seçilen parametrelerinden; yaş, sırt kuvveti, bacak kuvveti, sağ el pençe kuvveti, değerlerinde anlamlı fark bulunmuş (pO.05), diğer parametrelerde anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). Süper lig ve üniversite ligi bayan basketbol oyuncularının seçilen parametrelerinden; boy, dikey sıçrama yüksekliği, sırt kuvveti, bacak kuvveti, sol el görsel reaksiyon zamanı değerlerinde anlamlı fark bulunurken (p0.05). Toplam bayan voleybol oyuncuları ile bayan basketbol oyuncularının seçilen parametrelerinden; spor yaşı ve bacak kuvveti değerlerinde anlamlı fark bulunmuş (pO.05), seçilen diğer parametreler açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). Parametrelerdeki farklılığın gruplar arasındaki performans farklılığından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison Between The Female Members of Both Volleyball Team and Basketball Team, Who Play in Different Leagues, According to the Results that are Based on Some Physical and Motoric Tests As the goal of this research, the results of some physical and motoric tests which belong to female volleyball and basketball players teams who play in different leagues were compared. Totally 31 players, who were volunteers, participated to this research and these players are in the teams that are mentioned. The players of the Kocaelispor Female Volleyball Team in the Turkish Female Süper League, the players of the Kocaelispor Female Basketball Team, the players of the Female Volleyball Team of the University of Kocaeli in the Turkish University League of Females, the players of the Female Basketball Team of the University of Kocaeli. The collected data was installed to the SPSS 10.0 statistic package programme for windows. The significance was accepted as 0.05 and the Mann- Whitney U test was used for the comparison of the groups. As the results this statistical analysises; there were significantly differences (p0.05). Moreover, there was significantly difference (p0.05). Finally, there where sinificantly difference (pO.05) in the values of sport age, leg power from the selected parameters of all female volleyball teams and female basketball teams; onthe other hand, no sinificantly difference between two groups was according to the other selected parameters(p>0.05). The difference between parameters was thought to be the results of the difference of performance between these groups.