Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatında çalışan spor uzmanlarının iş doyumunun araştırılması
Investigation of the jop satisfaction level of physical trainers working at the central and provincial organizations of general directorate of youth and sports
  1. Tez No: 138124
  2. Yazar: KADİR YAĞIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Beden Eğitimi, İş Doyumu I, Sports, physical framing, job satisfaction. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilâtında çalışan spor uzmanlarının iş doyumu düzeylerinin belirlenmesi ve iş doyumu düzeyinin görev yeri, cinsiyet, uzmanlık alam ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre ne gibi farklılıklar gösterdiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini; 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilâtında görev yapmakta olan spor uzmanları oluşturmaktadır. Araştırmada, evrenin küçük olması nedeniyle örneklemede spor uzmanlanmn tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Ulaşılan spor uzmanlarmdan dönen veri toplama araçları gözden geçirilmiş ve merkez teşkilatından 115, taşra teşkilatmdan ise 219 spor uzmanı olmak üzere toplam 334 spor uzmanı araştırmanın ömeklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Minnesota Satisfaction Questionaire adıyla bilinen iş doyumu ölçeğinin spor uzmanlığı alanına uyarlanmasıyla geliştirilen“Spor Uzmanlannm tş Doyumu Ölçeği”anketi kullamlmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistiklerden frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma kullamlmıştır. İlişkili örneklemler için t-testi yapılmıştır. Araştırmaya katılan spor uzmanlanmn iş doyumu düzeylerinin, görev yerine ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterip gösterme&ğinin belirlenmesi için t-testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, spor uzmanlanmn ankette yer alan 44 iş doyumu ifadesinin dörtte üçünde düşük düzeyde iş doyumu yaşadıklan tespit edilmiş olup aynca,“sporcularına yeterince rehberlik yapamamaktan”,“maaşlarının düşüklüğünden”ve“kendilerine verilen sosyal yardımların düşüklüğünden”dolayı çok düşük düzeyde iş doyumu yaşadıklan tespit edilmiştir. Bunlarla beraber, yapılan işin daha çok sosyal yönü ile ilgili ifadelerde ancak spor uzmanlanmn yeterli iş doyumu yaşadıklan tespit edilebilmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen bulgulardan; erkek spor uzmanlanmn kadın spor uzmanlarına göre, merkez teşkilâünda çalışan spor uzmanlanmn taşra teşkilatında çalışan spor uzmanlarına göre, yüksek lisans öğrenimi gören spor uzmanlanmn yüksek lisans yapmayanlara göre ve takım sporlan branşlarında çalışan spor uzmanlanmn bireysel spor branşlarında çalışan spor uzmanlarına göre bazı iş doyumu ifadelerinde daha düşük düzeyde bir iş doyumu yaşadıklan ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to define the job satisfaction level of physical trainers working at the General Directorate of Youth and Sports. The study aims to find out job satisfaction according to the variables of working place, gender, field of expertise, level of education and working region (central, remote). The population of the research comprises the physical training experts employed at central and provincial organizations of General Directorate of Youth and Sports. Since the population is small the study includes the whole population. Questionnaires were sent to the whole population of sports specialists a return of 334 was achieved, 115 from center of the directorate, 219 from provincial organizations. In this study job satisfaction scale of sport specialists, which was developed by means of adaptation of Minnesota satisfaction questionnaire to the area of sport experts, was used as a data collection instrument. Descriptive statistics, frequency, percentage, mean and standard deviation were used for the analysis of data. For dependent variables t-test was used in order to determine job satisfaction level differs according to, working place (central organization or provincial) gender, field of expertise, level of education. The research reveals that the experts have low j ob satisfaction at three fourth (3/4) of the 44 job satisfaction field. Among the reasons for low job satisfaction are, not being able to offer enough guldence, low wages and social benefits one the lowest topics. However fair satisfaction is achieved in terms of social status. According to the data, male specialists in comparison to female experts, members of central organizations compared to members of provincial organizations, sport specialist having MA degree compared to sport specialists having BA degree, team trainers compared to individual trainers received less job satisfaction, trainers at certain satisfaction fields.