Obez kadınlarda aerobik ve üst gövde kasları kuvvet antrenmanının antropometrik ölçümler ve kalp-solunum fonksiyonlarına etkisi
The effects of aerobic and upper body muscles strength training on anthropometric measurements and cardiopulmonary functions in obese women
- Tez No: 138162
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE DURGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçümler, Maksimal oksijen kullanımı, Obesite, Solunum fonksiyon testleri, Üst gövde kasları kuvvet antrenmanı. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Obez Kadınlarda Aerobik ve Üst Gövde Kasları Kuvvet Antrenmanının Antropometrik Ölçümler ve Kalp-Solunum Fonksiyonlarına Etkisi Obez kadınlarda üst gövde kasları kuvvet antrenmanının antropometrik ölçümlere ve solunum fonksiyonlarına etkisini incelemek amacı ile yapılan bu çalışmaya 63 obez denek (Yaş: 37.96±2.25 yıl, Boy: 158.99±5.76 cm, VA (Vücut Ağırlığı): 83.65± 11.24 kg, BKİ (Beden Kitle İndeksi): 33.11 ±4.31 kg/m2) gönüllü olarak katıldı. A (Aerobik) grubu 8 hafta, haftada 3 gün ve günde 45-60 dk aerobik egzersiz ve diyet yaparken AK (Aerobik-Kuvvet) grubu bunlara üave olarak dambıl ve kendi vücut ağırlığı ile kuvvet çalışması yapılmıştır. Deneklerin çalışma öncesi ve 8 hafta sonra çeşitli antropometrik ölçümleri, solunum fonksiyon testleri ve gaz analizleri yapılmıştır. Dataların analizi için SPSS paket programında, aritmetik ortalama, standart sapma, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon katsayısı ve stepwise multiple regresyon analizi kullanılmıştır. Tek yönlü ANOVA sonucuna göre K (kontrol) grubunda bir değişiklik olmazken iki deney grubunda da anlamlı değişiklikler olmuştur. Deney grubunun BKİ' nde %7 oranında A grubu lehine anlamlı azalma olurken, A grubunun FVC (Zorlu Vital Kapasite) sinde %10.9, AK grubunun %16.98, MW (Maksimal İstemli Solunum) de ise % 11.58 ve % 13.77 oranında AK grubu lehine anlamlı artış olmuştur. MasVOî' (maksimal oksijen kullanımı) deki artış ise A grubunda %8.48, AK grubunda %6.15, SE' (Solunum Eşiği) ye ulaşma süresi sırasıyla %32.2 ve %25.8 oranında A grubu lehine bulunmuştur. FVC ile oturma boyu arasında, MW ile oturma boyu, toplam DK (deri kıvrımı) ve subskapular DK arasında, MaxV02 ile BKİ, kalça çevresi, bel çevresi, göğüs çevresi, toplam DK, VYY (Vücut Yağ Yüzdesi) ve kol yağ dokusu arasında, t SE ile BKİ, VYY, kalça çevresi ve triseps DK arasında anlamlı fakat orta ve düşük düzeyde ilişki bulunmuştur. MW ve FVC nin kestirimi için bu antropometrik ölçümlerin bu değişkenleri çok az açıkladığı görülürken, MaxV02' yi VYY, bel çevresi, göğüs DK, Abdominal DK, supraUiak DK ve omuz çevresinin birlikte %54 oranında açıkladığı bulunmuştur. Sonuç olarak obez kadınların VA' larını azaltmak için uygulanan diyet ve aerobik egzersizlerle 35-40 yaş arası obez kadınların hem antropometrik yapılarında düzelme olurken hem de aerobik kapasiteleri artmış ve daha geç yorulmaları sağlanmıştır. Yardımcı solunum kaslarını kuvvetlendirmek için yapılan kuvvet çalışmasının genel yağı azaltmada etkisi olmazken üst gövde ve ekstremitenin morfolojisine olumlu etkileri olurken MW ve FVC gibi solunum fonksiyonlarını da artırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Aerobic and Upper Body Muscles Strength Training on Anthropometric Measurements and Cardiopulmonary Functions in Obese Women The purpose of this study was to investigate the effects of upper body muscles strength training on anthropometric measurements and cardiopulmonary functions in healtly obese women. 63 obese women (Age: 37.96±2.25 years, height: 158.99±5.76 cm, weight: 83.65±11.24 kg, BMI (Body Mass Index): 33.11±4.31 kg/m2) were voluntarily participated in this study. The participants were divided into three groups. The first group (C) was control group. The second group (A) performed aerobic exercise on a constant bicycle and the third group (AS) performed strength training with dumbbell and their body weight additional to aerobic exercise three times 45-60 min.wk for 8 weeks. The spirometer test, gas analisys and anthropometric measurements was made before and after training. For data analysis, SPSS statistic packet program was used. The comparisons were made using one way ANOVA. Correlations were analyzed by the Pearson correlation coefficients.