Enteritisli köpeklerde metabolik asidozisin mikro CO2 sistemi ile ölçümü ve sağaltımı
Measurement of metabolic acidosis by micro CO2 system and therapy in dogs with enteritis
  1. Tez No: 138255
  2. Yazar: BAŞAK HANEDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KURTDEDE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İshal, Köpek, Sağaltım, TC02, Diarrhea, Dog, Therapy, TCO2
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
76 ÖZET Enteritisli Köpeklerde Metabolik Asidozisin Mikro CO2 Sistemi İle Ölçümü ve Sağaltımı Bu çalışmada farklı ırk ve cinsiyette 2-6 aylık 20 ishalli ve 10 sağlıklı olmak üzere toplam 30 köpek kullanıldı. İshalli köpeklerin hastalık dereceleri ve dehidrasyon durumu klinik muayene kriterlerine göre değerlendirildi. İshalli köpeklerden sağaltım öncesi (0. saat) ve sağaltım sonrası 24., 48. ve 72. saatlerde, sağlıklı köpeklerden ise bir kez vena sefalika aksesorius' dan alman venöz kan örneklerinden eritrosit, lökosit, hematokrit, ortalama eritrosit hacmi, hemoglobin ve trombosit; pH, PCO2 basmcı, PO2 ve B.E. ile plazma sodyum, potasyum, klor, kalsiyum, bikarbonat, TCO2 ve anyon gap değerleri belirlendi. İshalli köpeklerin kan pH, B.E., HCO3 ve TCO2 değerlerine bakılarak metabolik asidozisin gelişimi değerlendirildi. Dehidrasyon yüzdesine göre saptanan sıvı elektrolit ihtiyacını karşılamak ve gelişen metabolik asidozisi düzeltmek için i.v. ringer laktat solüsyonu uygulandı. İshalli köpeklerde i.v. sıvı uygulamasının 3. saatinde gözlerde dolgunluk, mukozalarda nemlenme, perifer bölgelerde ısınma saptandı. İshalli 20 köpekten 3'ü sağaltım başlatılmasından sonraki 3. günde ölürken, diğer 17 köpekten dördü üç günlük, biri iki günlük, 12' si dört günlük sağaltım uygulaması sonunda taburcu edildiler. Sonuç olarak ishalli köpeklerde metabolik asidozisin pratik bir yöntem olan mikro CO2 sistemi ile belMenmesinin güvenilir olduğu saptandı. İshalli köpeklerde laktatlı ringer solüsyonunun metabolik asidozisin düzeltilmesi ve dehidrasyon bulgularının giderilmesinde yararlı olduğu belirlendi. Laktatlı ringer solüsyonunun i.v. uygulanması esnasmda hiperhidrasyondan kaçınmak için rehidrasyon bulgularının ilenmesinin gerektiği saptandı. Laktatlı ringer solüsyonu içindeki potasyum miktarının gelişen Mpokalerninin önlenmesinde yeterli olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY Measurement of Metabolic Acidosis by Micro CO2 System and Therapy in Dogs with Enteritis In this study, ten healthy dogs at the age of three months old and twenty with diarrhea at the age of 2-6 months old, totally thirty dogs, from various breed and sex were used. The. severity of the disease and dehydration status in diarrhoeic dogs were evaluated according to the clinic examination criteria. Erytrocyte, leukocyte, haematocrite, mean corpuscular volume, haemoglobine and thrombocyte values; pH, PCO2, and B.E. values and plasma Na+, K+, CI", Ca**, HCO_3 and venous blood TCO2 concentrations and anion gap values were determined in venous blood samples taken from vena cephalica before therapy (0. hour) and at the 24th., 48 ft. and 72 th. hours after therapy in dogs with diarrhea and once in healthy dogs The occurrence of metabolic acidosis in dogs with diarrhea were evaluated considering blood pH, B.E., HCO_3 concentrations and TCO2 values. Intravenous Ringer lactate solution was administered in order to meet the fluid demand and correct the metabolic acidosis occurred as a dehydration status. In dogs with diarrhea, following three hours of i.v. fluid administration stuffing in eyes, moisturing in mucosal, and warming in peripherally areas were detected. While three out of twenty dogs with diarrhea were died following 3th day post treatment, other, four out of seventeen within three days, one within two days, twelve within four days therapy were discharged. As a result, micro CO2 system which is a practical method, was detected reliably in determining the metabolic acidosis in dogs with diarrhea. Lactated Ringer's solution has been detected to be of beneficial in correcting metabolic acidosis and mamtaining dehydration in dogs with diarrhea. It was determined that rehydration signs should be observed to avoid hyperhydration during lactated ringer solutions infusion in patients. Thus, the concentration of potassium in Ringer lactate solution was detected incapable of preventing hypopotassemia occurrence.