Sütçü ineklerde postpartum 40-45. günlerde ovaryum yapılarının belirlenmesi ve bazı uygulamaların fertilite üzerine etkisi
The determination of ovarium structures and the effets of some applications on fertility of dairy cows during the postpartum 40-45 th days
- Tez No: 138279
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KÜPLÜLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fertilite, GnRH, İnek, Ovaryum Yapıları, PGF2alfa, PMSG, Postpartum, Progesteron, Cow, Fertility, GnRH, PGF2alpha, PMSG, Postpartum, Progestagen, Ovarian Structures
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
45 ÖZET Sütçü ineklerde postpartum 40-45.günlerde ovaryum yapılarının belirlenmesi ve bazı uygulamaların fertilite üzerine etkisi Bu çalışmanın amacı, postpartum 40-45. günler arasında bulunan ineklerde ovaryumun fonksiyonel ve patolojik yapılarını belirleyerek uygun hormonal girişimlerin fertiliteye etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmanın hayvan materyalini Holstein ırkından en az bir doğum yapmış, 3- 10 yaşında, yıllık süt verimi 4500-6000 kg arasında değişen, doğum sonrası dönemde herhangi bir reprodüktif ve genel sorun yaşamamış, verim ve fizyolojik özelliklerine uygun olarak beslenen, yarı serbest yetiştirme tipinde barındırılan toplam 80 adet inek oluşturdu. İneklerden 30 adedi kontrol, 50 adedi ise çalışma grubu olarak kullanıldı. Bu süreçte rektal palpasyon, vaginoskopi ve hızlı progesteron testi (HPT) ile ovaryumları değerlendirilen Grup I'e ait ineklerin 4 adetinde (% 8) folliküler kist, 6 adetinde (% 12) anöstrus, olgusuna rastlandı. Geriye kalan 40 inekte ise 10 gün arayla yapılan 2 muayeneye göre (birinci muayenede 19, ikinci muayenede 21 olmak üzere) siklik CL saptandı. Kistik olgularda GnRH+PGF2a, anöstrus olgularında progestagen+PMSG kombinasyonu siklik CL belirlenen ineklere ise PGF2a uygulandı. Uygulamaların temel reprodüktif parametrelere etkisi kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Grup I'de doğum-östrus aralığı 58. 15± 10.62, doğum-gebe kalma aralığı 67.70±9.48, birinci, ikinci ve üçüncü tohumlamada gebelik oranları sırasıyla %57.22, %40.39 ve %2.43 bulundu. Tohumlama indeksi 1.44±0.21 olarak bulundu. Aynı parametre değerleri kontrol grubunda doğum-östrus aralığı 59.4±21, doğum-gebe kalma aralığı 100.9±23.40, birinci, ikinci ve üçüncü tohumlamada gebelik oranları sırasıyla % 9.9, % 56.8 ve % 33.3 bulundu. Tohumlama indeksi 2.23±0.62 olarak bulundu. Sonuç olarak postpartum süreçte rektal palpasyon, vaginoskopi ve hızlı progesteron test yöntemi ile ovaryumun fizyolojik ve patolojik yapılarının etkin olarak belirlenebileceği, sağaltımlara alınan klinik yanıtlar da göz önünde bulundurularak anlaşılmıştır. Ayrıca GnRH+Prostaglandin kombinasyonlarının kistik ovaryum, Progestagen+PMSG kombinasyonlarının ise anöstrus olgularının sağaltımında etkili olduğu, klinik ve endokrinolojik olarak belirlenen bu yapılarda, östrusların uygulamalarla ortaya çıkarıldığı ve bu uygulamaların fertiliteyi arttırmada etkin oldukları kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
46 SUMMARY The Determination of Ovarium Structures and the Effects of Some Applications on Fertility of Dairy Cows During the Postpartum 40-45th Days The aim of this study was to determine the functional and pathological structures on the ovaries of the cows on day 40-45 of postpartum and observe the fertility results to some hormonal applications. A total of 80 Holstein-bred cows which at least once parturated, between 3 to 10 ages, having a lactation avarage of 4500-6000 I milk yield, showed no signs of postparturient reproductive or metabolic disorders and fed intansively were used as the material. Cows were groupped randomly as the study group (n=50) and control (n=30). All cows were examined with rectal palpation, vaginoscopy and rapid progesterone test and 4 of 50 (8%) and 6 of 50 (12%) cows were diagnosed as follicular cysts and anoestrus respectively. Contrary, cyclic CL were found in excessing 40 cows (19 cows in first and 21 in second examination) with two examinations 10-day-interval. Curative hormonal applications were done to cows with cyctic ovaries (GnRH and PGF2), anoestrus (progesterone and PMSG) and cyclic CL (PGF2), however any application were done to controls. The effects of hormonal applications on the basic reproductive parameters were compared with the control groups. In Group 1, the birth-oestrus interval was 58.15±10.62, birth-pregnancy interval was 67.70±9.48 and the the pregnancy rate in the first, second and third insemination were 57.22%, 40.39% and 2.43% respectively. The insemination index was 1.42±0.21. The same parameter values in the control group were found to be 59.4±21 for the birth-oestrus interval, 100.9±23.40 for the birth-pregnancy interval % 9.9, % 56.8 ve % 33.3 pregnancy rate in the first, second and third insemination respectively. The insemination index was found as 2.23±0.62. In conclusion, rectal palpation, vaginoscopy and rapid progesterone tests during the postpartum period were performed to prove the detectability of physiological disorders and pathological structures on ovaries. Additionally, clinical responses were also considered in the examinations. The application of GnRH+prostaglandin combination in cystic ovarium, progestagen+PMSG combination in anoestrus cases proved to be effective treatments. The clinical and endocronological structures caused oestrus in these treatments and these applications are believed to be effective in increasing fertililty.