Değişik oran ve uzunlukta cam fiber eklenen akrilik kaide plağının fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimin araştırılması
The investigation of variation of physical and mechanical properties of acrylic denture base reinforced with different proportion and length glass fiber
  1. Tez No: 138342
  2. Yazar: TÜLİN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KARACAER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: polimetilmetakrilat, cam fiber, polymethylmethacrylate, glass fiber
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu araştırmada kırpılmış cam fiberle güçlendirilmiş iki tür akrilik rezinin bazı fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimler değerlendirildi. Çalışmada enjeksiyon sistemi akriliği, geleneksel ısı ile polimerize olan akrilik ve değişik boylarda kırpılmış cam fiber kullanıldı. Cam fiber her iki akrilik türüne üç değişik oranda katıldı. Fiziksel özelliklerin değerlendirilmesinde; su emilimi, çözünürlük ve boyutsal stabilite, mekanik özelliklerde ise; transvers direnç, elastikiyet modülü ve darbe direnç testleri yapıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Enjeksiyon akriliğinde fiber güçlendirmesinin, su emilimi ve çözünürlük değerlerini azalttığı, boyutsal stabiliteye kayda değer bir etkide bulunmadığı, transvers direnç, elastikiyet modülü ve darbe dirençlerini artırdığı görüldü. Isı ile polimerize olan akrilikte fiber güçlendirmesinin, su emilimini ve darbe direncini azalttığı, çözünürlük, boyutsal stabilite ve transvers direnç değerlerine anlamlı bir etkide bulunmadığı belirlendi. Kırpılmış cam fiberle güçlendirilme işleminin polimetilmetakrilatın bazı fiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY With this research, assessments are made on the changes, with respect to certain physical and mechanical characteristics of the two types of acrylic resins which were reinforced with chopped fiber glass. In the study of the acrylic for injection system, the acrylic traditionally polymerized with heat and the glass fiber trimmed at various lengths were used. Glass fiber is added to the both types of acrylics by using three different addition rates. In assessing the changes, with respect to physical characteristics, the water sorption, solubility and dimensional stability were determined with tests made, along with tests made about the mechanical characteristics such as transverse strength, modulus of elasticity and the impact strength. Results determined, were made subject of statistical assessment. In injection acrylic, reinforcement with fiber decreased the capability of water absorption and solubility values but there was no effect that worth significant with respect to dimensional stability while the transverse strength, modulus of elasticity and impact strength values increased. With respect to reinforcement with fiber in acrylic polymerized with heat, the water absorption and impact strength decreased, but there-87- was no statistically significant effect with respect to solubility, dimensional stability and the transverse strength values. It is observed that the process of reinforcing with chopped glass fiber improved certain physical and mechanical properties of poly(methylmethacrylate).