Farklı lokal anestezik maddelerin kan nitrik oksit düzeylerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of local anesthetics effects on blood nitric oxide levels
- Tez No: 138357
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, lokal anestezik, lidokain, prilokain, artikain, bupivakain, vazodilatasyon, Nitric oxide, local anesthetics, lidocaine, prilocaine, articaine, bupivacaine, vasodilation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisinde yaygın olarak kullanılan lokal anestezik maddelere bağlı oluşan sorunlardan bazıları sistemik yan etkiler, kardiyovasküler problemler ve alerjik reaksiyonlardır. Çalışmamız plain formdaki lokal anestezik maddelerin vazodilatasyon özelliklerinin belirlenmesi ve cerrahi operasyonlarda kullanımıyla ortaya çıkabilecek problemlerin değerlendirilmesi amacına yönelik olarak planlandı. Bu amaçla, vasküler sistemde vazodilatasyonda ve birçok biyolojik veya fizyolojik olayda mediatörlük yaptığı bilinen Nitrik Oksit'in (NO) kan düzeyleri ölçülerek değerlendirilmeye çalışıldı. Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalma başvuran ve alt çene gömülü 3. molar diş çekim endikasyonu bulunan, sistemik olarak bir problemi olmayan 23'ü erkek, 29'u kadın toplam 52 hasta 13'er kişilik 4 gruba ayrılarak çalışmaya dahil edildi. Her bir gruba lokal anestezik madde olarak lidokain, prilokain, artikain ve bupivakain uygulandı. Hastalardan alman kan örneklerinde nitrit ve nitrat düzeyleri ölçülerek elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Sonuç olarak NO anestezik madde ilişkisini araştırdığımız bu çalışmada lokal anesteziklerin etkisinin istatistiksel olarak önemsiz olduğu gözlenmiştir. Kullanılan anestezik maddelerin sistemik yönü ile NO düzeylerini etkilemediği görülmüştür.-71
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION OF LOCAL ANESTHETICS' EFFECTS ON BLOOD NITRIC OXIDE LEVELS Using local anesthetics in oral and maxillofaical surgical procedures cause systemic effects such as cardiovascular problems, allergic reactions, etc. In this study to evaluate the vasodilative effects of plain form local anesthetics and its complications during surgical procedures, blood level of NO that is mediator in vasodilation and many biologic and physiologic processes, was measured. The study was conducted on a total of 52 patients, 29 female and 23 male, who were admitted to the Oral and Maxillofacial Surgery Department of Cumhuriyet University, Faculty of Dentistry with removal indication of mandibular third molar teeth and were medically classified ASA I group. The patients were divided into 4 groups and each group was consisting of 13 patients. Lidocaine, prilocaine, articaine and bupivacaine were administered for inducing local anesthesia in each groups. The effects of local anesthetics did not yield any significant relationship with the NO level in systemic circulation.