Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran hastalarda demodex folliculorum insidansı
Incidance of demodex folliculorum in patients who applied to Fırat Medical Center Dermatology outpatients clinic
  1. Tez No: 138428
  2. Yazar: BEDRİYE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Acne rosacea, acne vulgaris, D. folliculorum, yüz akarları, Elazığ/Türkiye 31, Acne rosacea, acne vulgaris, D.folliculorum, face papuls, ElazığVTurkey 32
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Özdemir B. Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniğine başvuran hastalarda Demodex folliculorum insidensi. Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2003. Bu çalışma, Elazığ Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniğine başvuran acne vulgaris, acne rosacea ve seboreik dermatit ön tanılı hastalarda, ayrıca yüzlerinde kaşıntılı küçük papüller ve hafif eritem olan hastalarda Demodex folliculorum 'un insidensinin belirlenmesi amacıyla planlandı. Çalışma, Eylül 2002 ile Eylül 2003 tarihleri arasında Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniğinde yapıldı. Çalışmada muayene edilen 82'si acne vulgaris, 57'i acne rosacea, 3 8 'i seboreik dermatit, 27' si küçük papüller dermatit tanısı almış toplam 204 hastanın deri örneklerinin parazİtolojik incelemesi yapıldı. Parazitlerin teşhisi için önce deri yüzey kazıntı yöntemi, daha sonra standart deri yüzey biyopsi yöntemi kullanıldı. Toplam 82 acne vulgarisli hastada 13 (%15,9), 57 acne rosacea'lı hastada 34 (%59,6), 38 seboreik dermatitlİ hastada 20 (%52,6), 27 küçük papüler dermatit'li hastada 16 (%59,3) ve 72 kişilik kontrol grubunda 17 (%23,6) kişide D. folliculorum saptandı. Çalışmada D.folliculorum'un acne vulgaris, acne rosacea, seboreik dermatit ön tanık hastalardan önemli bir etken olduğu ve rutin laboratuvarlarda özellikle risk gruplarının bu parazit yönünden dikkatle incelenmesinin gerektiği ve teşhis için, dikkatli çalışıldığı takdirde standart deri yüzey biyopsi yönteminin yeterli olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Özdemir B. Incidance of Demodex folliculorum in patients who applied to Fırat Medical Center Dermatology Outpatients Clinic Yüzüncü Yd University Health Sciences Institute, M.S. Thesis, Van, 2003. This study was planned to investigate incidence of Demodex folliculorum in patients with prediagnosis of acne vulgaris, acne rosacea, seborrheic dermatitis and/or having pruritic small papules and erithema on their faces. The research was undertaken in Fırat Medical Center Dermatology Outpatients Clinic, Elazığ, Turkey between September 2002 and September 2003. In total 204 patients, 82 of whom with acne vulgaris, 57 with acne rosacea, 38 with seborrheic dermatitis, 27 with small papules, participated in the study. Skin samples of these patients were parasitologically investigated using standard transcutaneous skin biopsy. D.folliculorum was found in 13 out of 82 (15%) patients with acne vulgaris, 34 out of 57 (60%) with acne rosacea, 20 out of 38 (50%) with seborrheic dermatitis, 16 out of 27 (59%) with small papules and in 17 in control group of 72 (23%). In conclusion, we think that D.folliculorum is an important factor to be considered in patients with prediagnosis of acne vulgaris, acne rosacea and/or seborrheic dermatitis and that standard transcutaneous biopsy is a suitable method which can be applied in such cases.