Akut lösemilerde PRAME gen ekspresyonu: klinik önemi
PRAME gene expression in acute leukemias: clinical importance
  1. Tez No: 138437
  2. Yazar: SEMRA PAYDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BAŞLAMIŞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, moleküler remisyon, PRAME, relaps, immunoterapi. III, Acute leukemia, molecular remission, PRAME, relapse, immunotherapy. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı akut lösemilerde PRAME gen ekspresyonun klinik önemini saptamaktır. Bu amaçla real time RT-PCR yöntemi kullanılarak akut lösemilerde PRAME mRNA düzeyleri çalışılmıştır. Çalışma grubunu 68 akut lösemili olgu ile blastik fazdaki miyeloproliferatif veya miyelodisplastik hastalığı olan 6 olgu oluşturmuştur ve olguların periferik kan örneklerinde PRAME düzeyleri ölçülmüştür. Sağlıklı 30 kişiden alman periferik kan örnekleri ise kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Kontrollerden yalmzca 3 'ünde oldukça düşük düzey (2 kopya sayısı/l 0.000 hücre) saptanırken Akut Miyeloblastik Lösemi olgularında % 32, Akut Lenfoblastik Lösemi olgularında % 18 oranında PRAME pozitifliği saptanmıştır. Klinik ve laboratuar verileri ile karşılaştırıldığında, PRAME ekspresyonu saptanan olgularla saptanmayan olgular arasında yaş, cinsiyet, organomegali, lenfadenopati, hemoglobin, hematokrit, beyaz küre, trombosit, LDH, alkalen fosfataz, albumin, hücre yüzey antijenleri, indüksiyon tedavisine yanıt ve takip edilebilen olgularda toplam ve hastalıksız yaşam süresi açısından fark saptanmamıştır. PRAME düzeyleri 15 olguda remisyon ve/veya relaps sırasında izlenmiştir. PRAME mRNA düzeyleri ile hematolojik remisyon / relaps arasında iyi bir korelasyon saptanmıştır. İlk tanı anında oldukça yüksek düzeyde PRAME saptanan bir AML olgusunda allogeneik transplantasyon sonrasında PRAME düzeyi 0'a düşmüş olup bu olgu posttransplant 18. ayda tam remisyonda izlenmektedir. Sonuç olarak, PRAME m RNA AML olgularının üçte birinde saptanmaktadır ve PRAME, eksprese eden olgularda, remisyon ve relaps saptanmasında yararlı bir belirleyicidir. Posttransplant dönemde moleküler remisyonun saptanması ve/veya donor lökosit infüzyon zamanının belirlenmesinde iyi bir belirleyici olabilir. Ayrıca kontrollerle kıyaslandığında tümör hücrelerinde belirgin ekspresyon nedeniyle spesifik immunoterapi için iyi bir hedeftir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRAME gene expression in acute leukemias: Clinical importance The aim of this study is to determine the clinical importance of PRAME gene expression in acute leukemias. Real time RT-PCR method was used to detect the PRAME mRNA levels. Study group was consisted of 74 cases with acute leukemia, which 40 of them were Acute Myeloblasts Leukemia, 28 were Acute Lymphoblastic Leukemia, and 6 cases were myeloproliferative or myelodysplastic disease in blastic phase. PRAME levels were measured in leukocytes isolated from peripheral blood. Blood samples taken from healthy subjects were used as control group. PRAME levels were found to be 0, except three samples which were 2 copy/10.000 cells, in control samples. However, one third of acute myeloblastic leukemia samples and 18 % of the acute lymphoblastic leukemia samples showed PRAME positivity. There was not an important difference in cases with or without PRAME expression for clinical and laboratoy findings including; lymphadenopethy, organomegaly, hemoglobin, hematocrit, white blood cell count, platelet count, cell surface antigens, the levels of serum LDH, alkaline phosphatase and albumin, response to induction chemotherapy, disease-free survival. PRAME levels have been monitorized in 15 cases during remission and relapses. It has been found a good correlation between PRAME mRNA levels with remission and/or relapse disease. PRAME has been found very high in a case with acute myeloblastic leukemia at the diagnosis, and it has been found to be 0 after allogeneic stem cell transplantation, and he is in complete remission at posttransplant 18. month. In conclusion PRAME mRNA has been detected in one third of the cases with Acute Myeloblastic Leukemia, PRAME is a useful marker to determine the remission and relapse of the cases expressing PRAME. It may be a good predictor to determine the molecular remission in posttransplant period and the timing of donor leukocyte infusion in molecular relapse. In addition it is a good target for specific immunotherapy due to the strong expression in tumor cells as compared with normal cells.