Böbrek ve kemik iliği nakli yapılan hastalarda cytomega lovirus (CMV) antijeni ve CMV DNA'nın araştırılması
Investigation of CMV antigenemia and CMV DNA in renal and one marrow transplant recipients
- Tez No: 138471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA GÖKAHMETOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cytomegalovirus, CMV antigenemia, CMV DNA. n, Cytomegalovirus, CMV antigenemia, CMV DNA. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Cytomegalovirus (CMV), transplant alıcılarında mortalite ve morbiditeye neden olan en önemli patojendir. CMV hastalığı laboratuvar tanısında CMV antijeninin ve viral genomun gösterilmesi önemlidir. Bu çalışmada böbrek ve kemik iliği nakli yapılan hastalarda CMV antijeni ve CMV DNA'nın araştırılması amaçlandı. Böbrek ve kemik iliği nakli yapılan 30 hastadan elde edilen 115 kan örneği çalışmaya dahil edildi. Hastaların 13 'üne renal transplantasyon, 9'una allojenik kemik iliği transplantasyonu (AKİT), 8'ine otolog kemik iliği transplantasyonu (OKİT) yapılmıştı. Böbrek transplantasyonu ve AKİT yapılan hastalarda 15. günden itibaren, OKİT yapılan hastalarda 30. günden itibaren 100. güne kadar 15'er gün arayla CMV antijenemi ve CMV DNA PCR (Polymerase Chain Reaction) testleri çalışıldı. CMV antijenemi testinde lökositlerde pp65 varlığı indirekt immünfloresan yöntemi (ÇINA kit, Argene, Biosoft, Fransa) ile araştırıldı. CMV DNA ise gerçekzamanlı PCR yöntemi (Perkin Elmer, 7700 Sequence Detection System, USA) ile çalışıldı. İstatistiksel analiz için ki kare (x ) testi uygulandı. Çalışmaya alınan örneklerin 103 'ünde (% 89,6) CMV antijeni ve CMV DNA negatif, 8'inde (% 7) her iki test pozitif bulundu. CMV antijeni pozitif olan 2 örnekte (% 1.7) CMV DNA negatif, CMV DNA pozitif olan 2 örnekte (% 1.7) CMV antijeni negatif idi. CMV DNA ve CMV antijenemi bulgularının istatistiksel analizinde her iki test arasında fark bulunamadı. Sonuç olarak; transplant sonrası CMV hastalığının laboratuvar tanısında ve takibinde CMV antijenemi ve CMV DNA PCR testlerinin birlikte uygulanmasının önemi belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of CMV antigenemia and CMV DNA in renal and bone marrow transplant recipients Cytomegalovirus (CMV) is the most important pathogen that cause mortality and morbidity in transplant recipients. Detection of CMV antigenemia and viral genom are important in diagnosis of CMV disease. The aim of this study was to investigate CMV antigenemia and CMV DNA in renal and bone marrow transplant recipients. A total of 1 15 blood specimens from 30 renal and bone marrow transplant recipients were included in the study. Thirteen of the patients were renal, 9 of them were allogeneic bone marrow transplant (ABMT) and 8 of them were otolog bone marrow transplant (OBMT) recipients. CMV antigenemia and CMV DNA assays were tested 15 days after transplantation in renal and ABMT patients and in OBMT patients 30 days after transplantation until 100 days at 15 days intervals. CMV antigenemia was investigate by indirect immunofloresan method (CENA kit Argene, inBiosoft, Fransa) for detection of pp65 in leucocyte. CMV DNA was tested by real-time PCR method(Perkin Elmer, 7700 Sequence Detection System, ABD). Chi-square test was used for statistical analysis. CMV antigen and CMV DNA were found negative in 103 (89.6 %), CMV antigen and DNA were found positive in 8 (7 %) of the specimens. Two samples (1.7 %) were antigenemia positive but CMV DNA negative, 2 samples (J. 7 %) were CMV DNA positive but CMV antigenemia negative. There was no significant statistical difference between CMV antigenemia and CMV DNA results. In conclusion; CMV antigenemia and CMV DNA PCR assays should be performed together for diagnosis of CMV disease in transplant recipients.