Total diz protezi uygulamalarımız ve orta dönem sonuçları
Midterm results of total knee arthroplasty
  1. Tez No: 138525
  2. Yazar: ADEM AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAKTIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: total diz protezi, F/S modüler diz protez sistemi, diz osteoartriti, yarı sınırlayıcı, femorotibial uyum, total knee prosthesis, F/S modular knee prosthesis system, knee osteoarthritis, semiconstrained, femorotibial alignment
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
91 TOTAL DİZ PROTEZİ UYGULAMALARIMIZ VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI ÖZET Primer osteoartrit ve romatoid artrit nedeniyle ileri dönem gonartrozlularda uygulamış olduğumuz ve orta dönem takiplerine ulaştığımız primer total diz protezli hastaların başarı durumlarını belirlemeye çalıştık. Kliniğimizde Ocak 1994 - Ocak 2001 tarihleri arasında aynı cerrah tarafından 107 hastanın 126 dizine F/S modüler total diz protezi uygulandı. İki geç derin enfeksiyon, bir suprakondiler femur kırığı nedeniyle revizyon artroplastisi yapılan hastalar değerlendirme dışı bırakıldı. Böylece 104 hastanın 123 dizinin takip sonuçları değerlendirildi. Tüm femoral ve tibial komponentler çimentolu olarak tespit edildi. Dizlerin 102'sinde patellar yüzey değiştirilirken, 21 'inde patellar yüzey korundu. Hastaların tamamında arka çapraz bağ korundu. Hastaların 79'u kadın, 25'i erkek, ortalama yaşı 62 idi(34-76). Hastaların 81 'inde primer osteoartrit, 20'sinde romatoid artrit, ikisinde posttravmatik artrit, birinde septik artrit sekeline bağlı osteoartrit vardı. Ortalama takip süresi 4.6 yıldı (30-89 ay). Hastaların prospektif olarak değerlendirilmesi Amerikan Diz Cemiyeti klinik ve radyolojik değerlendirme kriterlerine göre yapıldı. Ameliyat öncesi dönemde ortalama 77.9° (20°-120°) olan eklem hareket açıklığı, ameliyat sonrası dönemde son kontrolde ortalama 103.7°'ye (70°-125°) yükseldi. Ameliyat öncesi dönemde ortalama 2.3° (26° varus - 20° valgus) varus olan femorotibial uyum açısı, ameliyat sonrası dönemde son kontrolde ortalama 6.4° (4° varus-14° valgus) valgusa ulaştı.92 Ameliyat öncesi dönemde 22.8 (0-74) olan diz puanı, ameliyat sonrası dönemde son kontrolde 87.8 (60-100) puana yükseldi. Dizlerin 110'unda (%89.4) iyi veya çok iyi sonuç elde edildi. Ameliyat öncesi dönemde ortalama 31.6 (0-80) olan fonksiyon puanı, ameliyat sonrası dönemde son kontrolde 88.4 (60-100) puana yükseldi. Hastaların 95'inde (%91.4) iyi veya çok iyi sonuç elde edildi. 98(%79.7) dizde radyolüsensi gözlenmezken, 25(%20.3) dizde hepsi de 2 mm'nin altında olmak üzere radyolüsensi gözlendi. Hastaların hiçbirinde aseptik gevşeme nedeniyle revizyon artroplastisi yapılmadı. Hastaların ikisinde geç derin enfeksiyon, birinde suprakondiler femur kırığı nedeniyle revizyon artroplastisi yapıldı. Hastaların sekizinde lateral patellar subluksasyon, üçünde yüzeyel cilt enfeksiyonu, 12'sinde diz önü ağrısı tespit edildi. Bir hasta pulmoner tromboemboliye bağlı olarak kaybedildi. Uygun olan vakalarda; yarı sınırlayıcı (semiconstrained), çimentolu total diz protezi uygulamalarındaki orta dönem takip sonuçlarının, gerek klinik gerekse radyolojik olarak, hem hekim hem de hasta açısından başarılı sonuçlar verdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
93 MIDTERM RESULTS OF TOTAL KNEE PROSTHESIS SUMMARY In this study, we aimed to determine the level of success in the patients with primary total knee arthroplasty which was used in the patients who had long term gonarthrosis due to primary osteoarthritis and rheumatoid arthritis and who were followed in the midterm. Between January 1994 and January 2001 F/S modular total knee arthroplasty was applied in 126 knees of the 107 patients by the same surgeon in our clinic. The patients in whom revision arthroplasty was used due to two late deep infections and one supracondylar femur fracture were excluded. For this reason, the follow-up results of the 123 knees in 104 patients were evaluated. All femoral and tibial components were cemented. Of the 123 knees, 102 patellea underwent replacement and the patella was not resurfaced in 21 knees. The posterior cruciate ligament was preserved in all patients. There were 79 female and 25 male patients and the average age was 62 years (range,34-76 years). There were 79 patients with primary osteoarthritis, 20 with rheumatoid arthritis, 2 with posttraumatic arthritis and 1 with osteoarthritis caused by septic arthritis.The mean follow-up was 4.6 years (range,30-89 months). The clinical and radiological guidelines of the Knee Society were used to evaluate the patients prospectively. The average preoperative flexion was 77.9° (range, 20°-120°) and postoperatively was 103.7° (range, 70°-125°). Preoperatively, the femorotibial94 alignment angle was 2.3° of varus (range, 26° of varus - 20° of valgus) and postoperatively was 6.4° of valgus (range, 4° of varus - 14° of valgus). The postoperative knee score was 87.8 (range, 60-100) compared with 22.8 (range, 0-74) in the preoperative period. The results obtained in 110 (89.4 %) of the 123 knees were good or excellent. Preoperatively, the average functional score was 31.6 (range, 60-100) and postoperatively was 88.4 (range, 60-100). Good or excellent results were reached in 95 of the patients (91.4 %). There was no radiolucent line in 98 (79.7 %) knees, but 25 (20.3 %) knees had radiolucent lines, all of which were less than 2 mm. None of the patients underwent revision arthroplasty because of aseptic loosening. Revision arthroplasty was applied in two patients due to late deep infection and one patient underwent revision arthroplasty due to supracondylar fracture of the femur. It was found that eight of the patients had lateral patellea subluxation, three had superficial skin infection and 12 had anterior knee pain. One patient died postoperatively due to pulmonary embolism. It can be suggested the midterm follow-up results in the applications of semiconstrained, cemented total knee arthroplasty offer satisfactory outcomes both clinically and radiologically and for surgeons and patients as well.