Sivas ilinde silah sahibi kişilerin sosyodemografik ve kişilik özelliklerine kriminolojik yaklaşım
- Tez No: 138714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA YÜCEL BEYAZTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateşli silah, ruhsat, kişilik, MMPI, ölçek, narsisizm, Firearm, licence, personality, MMPL inventory, narcissism
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV ÖZET SİVAS İLİNDE SİLAH SAHİBİ KİŞİLERİN SOSYODEMOGRAFİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNE KRİMİNOLOJİK YAKLAŞIM Bu çalışma; silah sahibi kişilerin sosyal ve demografik özellikleri, silaha olan ilgileri ve silaha bakış açılarının değerlendirilmesi, silah alması sakıncalı olan kişilik özelliklerinin ve Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) sonuçlarının ortaya konması, en azından bundan sonraki dönemde silah alım şartlarının zorlaştınlması ve sonuçların dikkate sunulması amacıyla yapıldı. Anket çalışması, Sivas il merkezinde, hemen her meslek grubundan silah sahibi kişilere uygulandı ve sonuçlar anketlerin tümü üzerinden yorumlandı. Çalışmaya katılan silah sahipleri toplam 127 kişidir. Sosyo-demografik verilere bakıldığında; katılımcıların % 95.3'ünün (n=121) erkek olduğu yaş ortalamalarının 36.9 olduğu, 26 kişinin (% 20.5) güvenlik görevlisi, 24 kişinin (% 18.9) devlet memuru ve 23 kişinin de (% 18.1) 6136 sayılı yasada tanımlanan meslek gruplarından oldukları saptandı. Silah alma nedenlerinin sıklıkla meslek gereği (% 39.4), iş riski (% 16.5) ve evde bulunsun/caydırıcılık (% 11.8) olarak gösterildiği; uygulayıcıların yaklaşık üçte birinin baba ve/veya kardeşlerinde silah olduğu saptandı. MMPI sonucuna göre kişilik özelliklerine bakıldığında; 26 kişinin (% 32.1) depresif, 27 kişinin (% 33.3) antisosyal, 24 (% 18.9) kişinin paranoid kişilik özelliklerine sahip olabileceği ve 127 kişinin 23 'ünde (% 18.1) kişilik bozukluğu olabileceği saptandı. Silah sahibi olacak kişilerin gerek silah ruhsatı başvurusunda, gerekse mesleğe başvurusunda daha ayrıntılı muayene ve incelemelerinin yapılması, düzenli ve sık aralarla yapılacak değerlendirmelerle sürekli kontrol altında tutulması, toplumun ve silah sahibi kişilerin sağlığı açısından önemli olup silahsızlanmaya dikkat çekilmesi gerektiği sonucu ortaya çıktı. Adli konularda hizmet verecek bilirkişilik kurumlanılın oluşturularak silah sahibi kişilerin multidisipliner bir ortamda değerlendirilmesi, kişinin silah aldıktan sonra belli aralıklarla eğitimden ve testlerden geçirilmesi ve silah alma şartlarının zorlaştınlması gerektiği vurgulandı ve konuyla ilgili öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY THE CRIMINOLOGICAL EVALUATION OF THE SOCIODEMOGRAPHIC AND PERSONALITY PROPERTIES OF THE PEOPLE WHO HAD A LICENCED GUN IN SIVAS In this study; we aimed to investigate social and demographical properties of people who have their own guns by evaluating their points of view and interests on guns, exposing the results of Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) and the personality characters which has drawback to have own guns. And also we aimed at least, to make difficult condition of having own guns after that time and paying attention to the results. The poll was taken to nearly each profession groups who have their own guns in Sivas city centre, and results were interpreted. The number of the gun owners who joined this study were all 127. When it is looked at to the social and demographical data % 95.3 of the joiners (n: 121) were male and the mean age was 36.9. Of the joiners 26 (% 20.5) were security official 24 were (% 18.9) civil servant and 23 joiners (% 18.1) were from profession groups which is defined in the law numbered 6136. Reasons for having own guns were found professional justifications (% 39.4) work risks (%16.5), at home to deter (% 1 1.8) in frequency order and it is determined that approximately 1/3 of the joiner's fathers and/or brothers had their own guns. When their personality characters were found out according to the MMPI criterias, 26 joiners (% 32.1) were depressive, 27 were (% 33.3) antisocial, 24 (% 18.9) had paranoid character and 23 of 127 joiners (%18.1) were found to have possible personality disorder. The people who will have a gun must be examined and inspected in more details getting under control with orderly and frequently research while both they are applying for gun licence and applying for professions. These are important for the society and for the people's health who have guns. As a result it is exposed that disarmament must be called in attention. By forming consultative authorities to serve in judicial subjects, the people who have guns must be evaluated in multidisciplinary atmosphere after a person bought a gun in evident periods he/she must be educated and tested and it is emphasized that conditions of having gun must be more difficult and we supplied our suggests for the subject.