İki boyutlu ayakkabı izlerinin geliştirilmesinde ve alınmasında kullanılan fiziksel yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of the physical techriques using for ligting and enhancement of two dimensional footwear prints
  1. Tez No: 138715
  2. Yazar: HASAN BÜKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakkabı izleri, ayakkabı izlerinin geliştirilmesi, ayakkabı izlerinin alınması, iki boyutlu ayakkabı izleri, olay yeri, Footwear prints, enhancement of footwear prints, lifting of footwear prints, two dimensional footwear prints, crime scene
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
123 ÖZET İki Boyutlu Ayakkabı izlerinin Geliştirilmesinde ve Alınmasında Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması Bir suç olayı sonrasında adil bir yargılama yapılabilmesi için ön soruşturma aşamasının insan haklarına uygun olarak gerçekleştirilmesi ve bu aşamada fiziki delillerin eksiksiz bir şekilde toplanmaları gerekir. Bu nedenle suç yerini incelemekle görevli personel, fiziki deliller konusunda çok iyi şekilde bilgilendirilmeli ve teknik ekipman açısından gerektiği şekilde donatılmalıdır. Ayakkabı izleri de suç yerlerinde sıkça rastlanabilecek ve suç olaylarının aydınlatılmasında önemli rol oynayabilecek türden maddi delillerdir. Ancak yapılan araştırmalar göstermiştir ki, suç yerini incelemekle görevli kişilerin bu tür deliller hakkında bir takım bilgi ve teknik donanım eksiklikleri vardır. Bunların başında olay yerinde bulunabilecek iki boyutlu ayakkabı izlerinin geliştirilmesinde ve olay yerinden alınmasında kullanılan yöntemler hakkındaki bilgi eksiklikleri gelmektedir. Olay yerlerinden elde edilen ve elde edilebilecek ayakkabı izlerinin büyük çoğunluğunu iki boyutlu ayakkabı izleri oluşturmaktadır. İki boyutlu ayakkabı izlerinden bir bölümü ilk bakışta görülebilir iken bir kısmının görülebilmesi ve belirginlik seviyesinin arttırılabilmesi için bir takım işlemler uygulanması gerekir. Bu geliştirme işlemlerinin bir bölümü fiziksel, bir bölümü ise kimyasal yöntemlerdir. Bu çalışma, olay yerinde bulunan iki boyutlu bir ayakkabı izinin geliştirilmesi için uygulanacak fiziksel yöntemler ile olay yerinden alınması için kullanılan yöntemleri ele almaktadır. Bu yöntemler hakkında literatürde yer alan bilgilere yer verilmiş, ayrıca her bir yöntemin hangi tür izlerde ve hangi tür iki boyutlu ayakkabı izlerinde etkili olduğu araştırılmıştır. Sonuç olarak belirli tür yüzeyler üzerinde bulunan iki boyutlu ayakkabı izlerinin oluşum şekillerine göre, hangi yöntemlerle daha iyi geliştirildiği ve daha etkin bir şekilde alınabildiği belirlenmiştir. Bu esnada yöntemlerin birbirleri ile; maliyet, uygulanma zamanı, uygulanabilirlik alanları gibi hususlar açısından karşılaştırması yapılmıştır.124 Amaç olarak, olay yerinde bulunan iki boyutlu bir ayakkabı izinin en iyi şekilde değerlendirilerek yargı sürecine katkı sağlayabilmesi için önemli olan bir takım yöntemleri ortaya koymak ve bu yöntemlerin uygulanabilirliğini belirlemek seçilmiştir. Bu doğrultuda, ayakkabı izlerinin suç yerlerinden toplanması ve incelenmesinde görev alan personelin bilgi seviyesine katkı sağlanmış, ayrıca bu işlemler için gerekli olan teknik ekipmanlar belirlenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
125 SUMMARY Comparison Of The Physical Techniques Using For Lifting And Enhancement Of Two Dimensional Footwear Prints After a crime event, the pre- questionnaire stage have to be done appropriately for the human rights and the physical evidence collected completely for a fair judgement. So that, the crime scene investigators have to be informed very well about the physical evidence and equipped with the necessary tools. Footwear prints might be found as an evidence at the crime scene rarely and contribute to enlighten the crimes. But the research show that the crime scene investigators have some lack of knowledge and equipment about these kinds of evidence. First of them is lack of knowledge about the enhancement and the lifting techniques of the two dimensional footwear prints. Most of the footwear prints, lifted or could be lifted from the crime sceene are two dimensional ones. Some of these two dimensional footwear prints are able to be seen at the normal light conditions but some of them need to be enhanced by some techniques to be seen or improve the seenability at the crime scene. Some of the enhancement techniques are chemical, some of them are physical. This study deals with the physical enhancement and lifting techniques for the two dimensional footwear prints found at the crime scene. In the range of the study, there are knowledges about the techniques from the the literature and the results of the experiments done about the effects of these techniques for different kinds of two dimensional footwear prints on the different surfaces. As the result, it is determined that which technique is the most effective to enhence or lift for a kind of two dimensional print on a kind of surface. At the same time the enhancement and lifting techniques are compared with each other in the frame of, cost and application time.126 As the aim of this study, it was choosen that determine the important techniques and application of them for evoluation of two dimensional footwear prints at the process of judgement. By this aim, the knowledge of crime sceene investigators and all interested personal will improve about this subject and the necessary equipments to apply these techniques will be determined.