Yangın olaylarında olay yeri incelemesi
  1. Tez No: 138717
  2. Yazar: ARKIN EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, yangın, ısı, tutuşturucu, olay yeri incelemesi, başlangıç noktası, kundakçılık, Fire. Ignitor, Heat, Crime Scene Search, Point of Origin, Arson
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
91 ÖZET Yanma: yakıt olarak bilinen maddenin oksidasyonunu gerektiren kimyasal bir reaksiyondur. Yakıt ve oksidasyona sebep olan madde (oksitleyici) yanma ürünlerini üretmek ve enerji açığa çıkarmak için birleşir. Yanmanın gerçekleşmesi için üç temel unsurun varlığı gerekir:“Hava (oksijen), yakıt (yanıcı) ve ısf'dır. Buna ”Yanma Üçgeni“ adı verilir. Bir yakıtın yanması aşamalı olarak gerçekleşecektir. Bu aşamalarda maddenin ”Parlama noktası, tutuşma sıcaklığı, yanma ısısı, yanabilme aralığı“ gibi değerleri önem taşımaktadır. Ateş bir noktada durmaz, kendine özgü hareketi vardır. Ateşin yukarı ve dışarı doğru hareket etme eğilimindedir. Ateş, yanma esnasında yüzeyde ”V"şeklinde iz bırakır. Yanma sonucunda: Yanma gazları ile duman ve is oluşur. Yangın ise; tahsis edildiği yer dışında meydana gelen veya bunun dışına taşmış olan ve kendi kendine yayılabilen ateş amaçlanmaktadır. Yangının A,B,C ve D olmak üzere dört ayrı sınıfı vardır. Bu sınıflama yanmakta olan yakıta göre yapılmaktadır. Bununla birlikte yangının (ısının) transferi: Kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyon yoluyla olmak üzere üç yolla olmaktadır. Yangın olay yeri incelemesi temelde 5 aşamada meydana gelir. Bunlar: Başlangıç tetkikleri, başlangıç noktasının bulunması, yangının çıkış sebebinin belirlenmesi, doğal nedenlerin elenmesi ve olay yerinin belgelenmesidir. Bir yangın kaza veya kasıt sonucu çıkmış olabilir. Bir yapıya zarar vermek için yangın çıkarmaya kundakçılık adı verilmektedir. Kundakçılık en genel anlamda, ekonomik nedenlerden, ruhsal nedenlerden ve başka bir suçu örtbas etmek amacıyla yapılmış olabilir. Türkiye'de kundakçılık suçu TCK'nun 369-383. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kundakçılık suçunda verilecek cezalar ağır para cezası ile ağır hapis arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
92 SUMMARY Fire or combustion is a chemical reaction involving the oxidation of a substance known as fuel. The fuel and the substance causing the oxidation (the oxidant) combine to release energy and to produce combustion products. Combustion need three factors to come true:“Air (oxygen), fuel and heat. This is called ”The Fire Triangle“ The combustion of a fuel comes true step by step. In these steps ”The flash point. Ignition temperature, combustion heat and the flammable range“ has importance. The fire does not stand by at a point, it has its own type of movement. Fire has the tendency of moving up and out. During combustion fire leaves a ”V" shape on the surfaces. Also fire produces gases and smoke by combustion. Fire is the combustion that takes place off the area it is let, and can spread on its own. The fire has four different classes: A, B, C and D. This classification is held due to the fuel that is involved. Besides, the fire (heat) spreads in three ways: Conduction, convection and radiation. The crime scene search of a fire happens in 5 steps basically. These are: Preliminary actions, finding the point of origin, determining the cause of fire, eliminating the antural causes and documentating the scene. A fire may happen accidentally or may be put on purpose. The crime of deliberately setting fire to property is called arson. Arson motives are usually broken down into three general categories; emotional, economic and to conceal other crimes. In Turkey, arson is held in the 369-383rd clause of Turkish punishment law. The punishments of arson changes from the fine to 5-year- imprisonment.