Tabanca ve tüfek mermi çekirdeklerinin neden olduğu tahribatların simüle edilmesi ve ana hedef durumlarının değerlendirilmesi
The simulation of tissue destruction which is caused by handguns and rifles bullets and analyzing of the intermediate target situations
- Tez No: 138718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yara Balistiği, Ara Hedef Durumu, Terminal Balistik, Mermi Çekirdeği Hareketleri, Wound Ballistics, The Intermediate Target Situations, Terminal Ballistics, Motion of Bullet
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Tabanca ve Tüfek Mermi Çekirdeklerinin Neden Olduğu Tahribatların Simüle Edilmesi ve Ara Hedef Durumlarının Değerlendirilmesi Yara Balistiği; mermi çekirdeklerinin canlı dokular üzerinde neden oldukları tahribatları ve etkili olan hususları inceleyen bilim dalıdır. Yara Balistiği çalışmalarında en yaygın problem denemelerin yapılmasında kullanılacak test ortamıdır. Test ortamının insan dokusunun ateşli silah yaralanmasına gösterdiği etki ile uyumlu etkiyi göstermesi gereklidir. Bu nedenle anatomik olarak insan dokusuna en benzeyen hayvan olan domuzlar Yara Balistiği çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Ancak hayvan deneylerinin etik ve teknik olarak zor olmasından dolayı cansız doku simülantlarının kullanımı Yara balistiği çalışmalarında yaygınlaşmıştır. Yara Balistiği literatüründe kullanılan doku simülantlarmı statik ve dinamik simülantlar olarak sın kandırabiliriz. İnsan dokusunun elastik bir yapıda olması nedeniyle, bir mermi çekirdeğinin insan dokusu üzerinde göstereceği etkinin doğru bir şekilde analizi ancak statik doku simülantları kullanılarak yapılabilir. 1980'lerin başlarından itibaren yara balistiği uzmanı Dr.M.L.Fackler tarafından geliştirilen saydam ve elastik Ordnance Jelatin ilk ve tek yumuşak doku simülantı olarak yayımlanarak yara balistiği çalışmalarında kullanılmıştır. Çalışmalarımız sırasında KPL-GATA Yara Balistiği Çalışma Grubu tarafından geliştirilen ve Literatürde ilk kez olarak yumuşak doku simülantı olarak kullanılan %10 Kraton G 1650 E'den imal edilen Şeffaf Balistik Mum (Transparent Gel Candle-ŞBM), Ordnance Jelatine sahip olduğu şeffaflık, elastikiyet, dayanıklılık, düşük maliyet ve tekrar kullanılabilirlik açısından iyi bir alternatif olmuştur. Çalışmalarımız sırasında yaptığımız tüm deneylerde Şeffaf Balistik Mum test ortamı olarak kullanılmıştır. Testler çerçevesinde 7,62x51 mm ve 9x1 9mm mermi çekirdeklerinin etkileri incelenmiş ve neden oldukları tahribatlar bir birleriyle karşılaştırılmıştır. iki mermi çekirdeğinin karşılaştırılmalarında 7,62x51 mm tüfek mermi çekirdeğinin, 9x1 9mm tabanca mermi çekirdeğine oranla çok daha tahrip edici olduğu gözlenmiştir. Yara Balistiği Literatüründe ilk kez olarak güvenlik güçleri ile silahlı kuvvetler personelinin karşılaştığı özel nitelikli ara hedef durumlarının doku tahribatına olan etkileri incelenmiştir. Yapılan deneylerde özel nitelikli ara hedeflerin yaralanmaların şiddetini arttırdığı gözlenmiştir. Deneyler sonucunda elde edilen veriler ışığında güvenlik güçleri ve silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hücum yeleklerinin yapılarında değişikliğe gidilmiş ve özel nitelikli ara hedef kaynaklı tahribatı önleyici tedbirlerin geliştirilmesi yönünde çalışmalara başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Simulation of Tissue Destruction Which is Caused by Handguns' and Rifles' Bullets and Analyzing of The Intermediate Target Situations. Wound Ballistics that is studying on the bullet destruction on the living body tissues and the effective factors on wound mechanism. The common problem in wound ballistics studies is about test media. Test medias should demonstrate the same reaction as living body tissues to bullet effects. For this reason living animals were used in wound ballistics studies. But, due to the ethics rules and technical difficulties the use of inorganic tissue stimulants in wound ballistics studies has increased. The inorganic tissue stimulants can be classified as dynamic and static inorganic tissue stimulants. Due to the elastic structure of human body tissues, the correct analyses can be done only using the static test medias. Since 1980s, Ordinance Gelatin, which was developed by Dr.M.L.Fackler, has been used in wound ballistics studies as a first and unique elastic soft tissue stimulants. The Transparent Gel Candle (TGC), which was developed by GATA-CPL WOUND BALLISTICS WORK GROUP (WBWG), was used as a new dynamic soft tissue stimulant media in order to be used in our wound ballistics studies. This test media, which is product from 10% Kraton G1650E, has been first used in wound ballistics literature by being calibrated and has been offered as an alternative of other dynamic soft tissue stimulant. TGC functions as alternative to Ordinance Gelatin in wound ballistics studies by its features: such as transparency, practical uses, cost, durability, and elastic structure. We used the Transparent Gel Candle as a test media. In our tests, we studied on the effects of 7,62x51 mm and 9x1 9mm bullets and compared their destructions on tissues. At end of the comparison is recognized that; 7,62x51mm rifle bullet is more destructive than 9x1 9mm handgun bullet. The specific intermediate target situations, which are faced by police and military forces, are investigated in our experimental studies as a first in wound ballistics literature. It is observed in our studies that, the specific intermediate target situations dramatically increase the destruction of tissue. As a result of our studies; the new searching projects have been started to change the design and structure of operation jackets, which are used by police and military forces, and develop the new protection systems against the specific intermediate target situations.