Kalaşnikof ve G-3 marka tüfek mermilerinin dokularda fiziksel etkileri
Physical effects of kalashnikov and G-3 rifle shells on tissues
- Tez No: 133212
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇELİK TARIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ballistic, pistol, rifle, cartridge, ballistic gel, velocity, cavity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KALAŞNİKOF VE G-3 MARKA TÜFEK MERMİLERİNİN DOKULARDA FİZİKSEL ETKİLERİ Aylin YALÇIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Çelik TARIMCI Bu çalışmada, öncelikle tabanca, tüfek kavramları açıklanmış, Kalaşnikof ve G-3 marka tüfeklerde kullanılan fişeklerin özellikleri belirtilmiştir. Fişeğin ateşlenmesinden sonra mermi çekirdeğinin silahın namlusunu terketmesinden itibaren havadaki hareketleri, bu esnada mermi çekirdeğine etkiyen kuvvetlerin tanımlanması ve hedefe çaprtıktan sonra meydana getirdiği tahribat incelenmiştir. Bu silahların doku üzerindeki tahribatını inceleyebilmek için doku eşdeğiri olarak balistik jel tanımlanmış ve jele yapılan atışlar neticesinde meydana gelen giriş ve çıkış deliklerinin özellikleri incelenerek oluşacak tahribat miktarı hakkında fikir edinilmiştir. Mermi çekirdeğinin namluyu tek ettiği andaki hızı, hedefe giriş ve çıkış hızlan hız ölçüm cihazı yardımıyla ölçülmüş ve kayıp hız miktarı hesaplanmıştır. Mermi çekirdeği hedefe çaptıktan sonra oluşan giriş yarasının büyüklüğü, oluşan geçici ve kalıcı kavite değerleri, çıkış yarası büyüklüğü, hız değerlerinin ölçümleri yapılmıştır. 2003, 82 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Balistik, tabanca, tüfek, fişek, balistik jel, hız, kavite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Degree Thesis PHYSICAL EFFECTS OF KALASNlKOV AND G-3 RİFLE SHELLS ON TISSUES Aylin YALÇIN Ankara Universty Enstitute of Science Department of Engineering Physics Supervisor: Prof.Dr. Çelik TARIMCI In this study, first of all, concepts of pistol and rifle are described, the characteristics of cartridges which are used in rifles such as Kalaşnikof and G-3 are explained. After the cartridge was fired, the bullefs movements following its going out of the barrel of the weapon are investigated. And at that moment, the forces which act on the bullet is defined and destruction after it bumped to the target is examined. To examine the destruction of these weapons on the tissue, ballistic gel is defined as the equivalent of the tissue. And after the characteristics of entry and exit holes were examined, an opinion is formed about the amount of destruction which will be made up as a result of shots to the gel. The velocity of the bullet when it left the barrel, and velocity of going in and out of the target was measured by velocity measurement tool and loss velocity amount was calculated. After the bullet bumped to the target, the size of the entry wound, the temporary and permanent cavity values, the size of the exit wound, and velocity values were measured. 2003, 82 pages.