Doppler indeksleri, doppler indekslerinde takip eden iki ölçüm arasındaki değişim ve biyokimyasal belirteçlerin gebelik komplikasyonlarına etkisi
Prediction of pregnancy complication with doppler indices, the changes in doppler indices between two consecutive measurement and biochemical markers
  1. Tez No: 138725
  2. Yazar: AYŞE B. SAVAŞ ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. L. ÖNDEROĞLU, DOÇ. DR. ÖZGÜR DEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler, alfafetoprotein, gebelik komplikasyonları, Doppler, alphafetoprotein, pregnancy complications
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV ÖZET Savaş-Alparslan AB. Doppler indeksleri, Doppler indekslerinde takip eden iki ölçüm arasındaki değişim ve biyokimyasal belirteçlerin gebelik komplikasyonlarına etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakütesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara, 2003 Amacımız, Doppler indeksleri ve bu indekslerde takip eden iki ölçüm arasındaki değişim ve anne kanındaki biyokimyasal belirteçlerin perinatal mortalite ve morbiditeyi arttıracak gebelik komplikasyonlarına etkisini araştırmaktı, ileri anne yaşı dışında bilinen risk faktörü olmayan 101 tane tek gebelik, prospektif olarak takip edildi. Onbeş-yirminci gebelik haftasındaki alfafetoprotein (AFP), human koryonik gonadotropin (HCG) ve unkonjuge estriol (UE3) değerleri kaydedildi. Ortalama 3-4 haftalık aralıklarla uterin arter, umblikal arter, orta serebral arter ve duktus venozus için rezistans indeksi (Rl), pulsatilite indeksi (Pl) ve sistol / diastol oranları (S/D) ölçüldü ve uterin arterde çentik varlığı kaydedildi. Perinatal mortalite ve morbiditeye etki edebilecek gebelik komplikasyonlarına göre çalışma grubu üç grupta incelendi. Grup I komplikasyonsuz ; grup II 37. gebelik haftasından önce doğumu gerektirecek herhangi bir gebelik komplikasyonu olan, doğum ağırlığı 10 persentilin altında olan veya intra uterin fetal ölümlerden ve grup III 32. gebelik haftasından önce doğumu gerektirecek herhangi bir gebelik komplikasyonu olan, doğum ağırlığı 3 persentilin altında olan veya intra uterin fetal ölümlerden oluşturuldu ;grup II grup lll'ü kapsamaktaydı. Krusger Wallis analizi ile her bir grup için 15-20. gebelik haftasındaki AFP, HCG, UE3 değerleri, 20-21. gebelik haftasında uterin arterde çentik varlığı, Doppler indeksleri ve Doppler indekslerinin takip eden iki ölçüm arasındaki farkı değerlendirildi. Onbeş-20. gebelik haftasındaki AFP değerleri, 30. gebelik haftasında uterin arterdeki Rl değerleri, uterin arterlerin 27. gebelik haftasına göre 30. gebelik haftasında Rl ve S/D indekslerindeki değişimler grup I ve II arasında farklı bulundu ve bu bulgu istatistiksel olarak anlamlıydı (P0.05). Uterin arter Doppler indeksleri ve bu indekslerde takip eden iki ölçüm arasında farklılık, AFP değerleri düşük olan ve uterin arterde çentiği olmayan gebelerde artmış gebelik komplikasyonlarını öngörebilmektedir.Ancak bu parametrelerin düşük riskli gebelerde tarama testi olarak kullanılabilmesi için daha geniş çalışma grupları içeren araştırmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Savaş-Alparslan AB. Prediction of pregnancy complications with Doppler indices, the changes in Doppler indices between two consecutive measurements and biochemical markers. Hacettepe University Faculty of Medicine, Obsterics and Gynecology, Ankara, 2003 The aim was to determine whether Doppler indices and the changes in Doppler indices between two consecutive measurements and maternal serum biochemical markers predicts pregnancy complications leading to perinatal mortality and morbidity. Alphafetoprotein (AFP), human chorionic gonadotropin, uncojugated estriol (UE3) levels were obtained from triple test results of pregnants. Uterin, umblikal middle cerebral artery and duktus venozus resistance index (Rl), pulsatility index (PI) and systolic diastolic ratio (S/D) were measured and presence of uterin artery notch was recorded in 101 pregnancies prospectively.. Accordig to pregnancy complications that might increase perinatal mortality and morbidity, the study group was categorised as uncomplicated pregnancies (group I) ; any pregnancy complication requering birth before the 37.. week of pregnancy, birth weight below 10. percentile or intra uterine fetal deaths (group II) and any pregnancy complication requering birth before the 32..week of pregnancy or birth weight below 3. percentile or intra uterine fetal deaths (group III) ; group II covered group III. Krusger Wallis analysis used for prediction of each category of perinatal outcome with AFP, HCG, UE3, Doppler indices and with the changes in these indices. AFP levels, uterin artery resistance index at 30. week of pregnancy, difference between the 30. and 27. week of pregnancy of uterin artery resistance index and systolic diastolic ratio were different between group I and II and this difference was statistically significant (p0.05). Uterine artery Doppler indices strongly predicts perinatal mortality and morbidity in pregnancies with low alphafetoprotein levels and absent uterine artery notches. But the use of these parametres as a screening test in low risk pregnancies requeires studies with larger study groups.