Erken gebelikte vajinal kanamanın ilk trimester tarama testine, uterin arter doppler indekslerine ve perinatal sonuçlara etkisinin prospektif incelenmesi
Prospective investigation of the effect of vaginal bleeding in early pregnancy on the first trimester screening test, uterin artery doppler index and perinatal results
- Tez No: 623433
- Danışmanlar: DR. AZRA ARICI YURTKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Düşük Tehdidi, İlk trimester, Prenatal Tarama, Uterin Arter, Doppler, Gebelik Sonuçları, Threatened Abortion, First Trimester, Prenatal Screening, Ultrasonography, Doppler, Uterine Artery, Pregnancy Outcome
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
AMAÇ Düşük tehdidi, 20. gebelik haftasından önce serviks kapalı iken vajinal kanama gerçekleşmesidir. İlk trimester düşüklerinde %50-80 oranında karyotip anomalisi saptanmaktadır. Kanaması olan gebelerin yaklaşık %75'inin gebeliği devam eder ve devam eden gebeliklerde perinatal komplikasyonların görülme sıklığında artış beklenir. Benzer şekilde abortus imminens tanılı olgularda Uterin arter(UtA) Doppler değerlerinin normalden farklılık gösterebileceği düşünülebilir. Bu tez çalışmasında 12. gestasyonel hafta ve öncesinde vajinal kanama saptanan olgularda, ilk trimester tarama testi parametrelerinin (ense saydamlığı(NT), serbest β insan koryonik gonadotropini(β-hCG), gebelikle ilişkili plasma protein A(PAPP-A)) ve ikinci trimester Doppler indekslerinin incelenmesi ve vajinal kanama öyküsünün perinatal sonuçlara etkisinin prospektif olarak araştırılması planlandı. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmamızda; üçüncü basamak kadın hastalıkları ve doğum kliniğimize, 2019-2020 yılları arasında, ilk trimesterde vajinal kanama ile başvuran 50 hasta çalışma grubu ve gebelikte vajinal kanama öyküsü olmayan 50 hasta kontrol grubu olarak planlandı. İki gruptaki olguların anne yaşı, paritesi, vücut kitle indeksleri kronik hastalıkları, tansiyonları ve nabızları ilk vizitte kaydedildi. Bu olgulara 11-14. gestasyonel hafta arasında ultrason ile baş-popo mesafesi(CRL) ve ense saydamlığı(NT) bakıldıktan sonra maternal kandan β-hCG ve PAPP-A düzeyi saptanıp kombine edilerek ilk trimester tarama testi yapıldı. Aynı olguların 20-24. gebelik haftaları arasında UtA Doppleri yapıldı ve çift taraflı UtA sistol/diyastol(S/D), pulsatilite indeksi(PI), rezistans indeks(RI) değerlerinin ortalamaları alındı. İki gruptaki hastalar doğuma kadar kliniğimizde takip edildi. Doğum sonrası perinatal sonuçlar ve NT, β-hCG, PAPP-A, ve UtA Doppler değerleri iki grup arasında kıyaslandı. BULGULAR Demografik veriler arasında anlamlı istatistiksel fark izlenmedi. İlk trimester test sonuçlarından NT, CRL, PAPP-A açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi(sırasıyla p=0,741; p=0,922; p=0,937). Düşük tehdidi grubunda β-hCG değeri daha yüksek olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlı fark kaydedilmedi(1,24±0,59 vs 1,1±0,93, p=0,057). Uterin arter Doppler incelemesinde, S/D, PI, RI değerleri ve notch varlığı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı(sırasıyla, p=0,528 ; p=0,432 ; p=0,713, p=1). Perinatal komplikasyon oranı çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek gözlendi(p=0,013; Odds Ratio: 3,217). SONUÇ Düşük tehdidi olgularında; ilk trimester tarama testi parametrelerinde veya ikinci trimester UtA Doppler indekslerinde normalden farklılık saptanmamasına rağmen perinatal komplikasyon oranında istatistiksel artış kaydedilmiştir. Bu olgularda olumsuz perinatal sonuçları öngörmede, bu testlerin anlamlı olmadığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
AIM The threatened abortion is vaginal bleeding in pregnancy with no cervical dilatation before the 20th gestational week. Among the first trimester abortions, karyotype anomalies are determined in 50-80% of the cases. While approximately 75% of the pregnancies with bleeding proceed till birth, perinatal complications are expected to be more frequent. In like manner, an abnormality or difference may be anticipated in the uterine artery Doppler(UtA) flow characteristics. In this study, we aimed to prospectively investigate the effect of vaginal bleeding in the early gestational weeks, on the first timester screening test parameters(nuchal translucency(NT), free-β human chorionic gonadotrophin(β-hCG), pregnancyassociated plasma protein-A(PAPP-A)), UtA Doppler flow characteristics, perinatal outcomes, and first trimester screening test. MATERIALS AND METHODS In our study; 50 patients, admitted to our tertiary center gynecology and obstetrics clinic in years 2019-2020 with vaginal bleeding in the first trimester constituted our study group and 50 patients with no bleeding constituted the control group. Maternal age, parity, body mass indexes, co-morbidities, blood pressure and pulse rates of the two groups were recorded. After the sonographic measurement of crown rump length and nuchal translucency blood was drawn from all patients for βhCG and PAPP-A for the first trimester screening test. Between the 20-24th gestational UtA Dopper flow measurements were performed to each patient and bilateral UtA systole/diastole(S/D), pulsatility index(PI), resistance index(RI) values were recorded. The obstetric follow-up of patients were done in our clinic until delivery. All the data and perinatal outcomes were compared among the groups. RESULTS There was no statistically significant difference in terms of demographic values. Among the first trimester test results, nuchal translucency, crown rump length, pregnancy-associated plasma protein-A were not statistically significant between the two groups(p=0,741; p=0,922; p=0,937; respectively). Although free-β human chorionic gonadotrophin value was high in the cohort group, it was not statistically significant(1,24±0.59 vs 1,1±0.93, p=0,057). In the UtA Doppler flow characteristics evaluation, no statistically significant difference was observed in terms of S/D, PI, RI, and notch existence(p=0,528; p=0,432; p=0,713, p=1, respectively). Perinatal complication rate was significantly higher in the cohort group(P = 0,013; Odds Ratio: 3,217). CONCLUSION In case of imminent abortion, perinatal complication rates were significantly higher in spite of no statistically significant difference in the first trimester screening test parameters or the second trimester uterine artery Doppler flow measurements. Therefore, our opinion is that these tests are not significant in predicting perinatal outcome of advers in patients with immiment abortion.