Erken membran ruptürü bulunan hastalarda antenatal kortikosteroidin koryoamniyonit, neonatal mortalite ve morbidite üzerine etkileri
The effect of the antenatal corticosteroid therapy on the chorioamnionitis, neonatal mortality and morbidity in cases with preterm premature rupture of membranes
  1. Tez No: 138727
  2. Yazar: SEDAR BÜĞRÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal kortikosteroid, koryoamniyonit, neonatal morbidite, prematür erken membran ruptürü vın, Antenatal corticosteroid, chorioamnionitis, neonatal morbidity, premature preterm rupture of membranes IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı preterm erken membran ruptürü bulunan hastalarda prematürite nedeni ile fetal akciğer maturasyonu için kullanılan steroidin, koryoamniyonit gelişimine olan etkilerini araştırmak, asemptomatik koryoamniyonitin erken tanısmda kullanılabilecek parametreleri belirlemek ve anneye uygulanan steroidin neonatal mortalite ve morbiditeye etkisini değerlendirmekti. Ç.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Polikliniğine 01 Ocak 2002- 31 Aralık 2002 tarihleri arasında 26-36 haftalar arasında preterm prematür erken membran ruptürü (PEMR) bulunan 100 olgu çalışma kapsamına alındı. Steroid kullanan ve kullanmayan olgular iki gruba ayrılarak incelendiler. l.Grup:26-34 gebelik haftaları arasında olan prematür erken membran ruptürü bulunan, akciğer maturitesi için tek doz betametazon kullanılan 50 olgu Grup 1 olarak kabul edildi. 2.Grup:26-36 gebelik haftaları arasında olan prematür erken membran ruptürü bulunan 50 olgu Grup 2 olarak kabul edildi. Kriter olarak preeklamsi, kronik hipertansiyon ve gestasyonel diyabet gibi gebeliğe bağlı veya gebelik dışı problemleri olan olgular çalışmaya alınmadı. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara tam kan sayımı, C reaktif protein (CRP), eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), vaginal ve idrar kültürü alındı, spekulum muayenesi, ultrasonografi(USG), biyofizik profil(BFP) yapıldı. Grup 1 ve Grup 2 olguların bebekleri neonatal mortalite ve morbidite açısından prospektif olarak değerlendirildi. İstatistiksel hesapmalarda nonparametrik varyans analizi yöntemlerinden Kruskal Wallis ve ikili karşılaştırmalannda Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Gruplandınlmış faktörler arasındaki ilişki ki-kare ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak steroidin koryoamniyonit riskini anlamlı derecede artırmadığını, asemptomatik koryoamniyonitin erken tanısında enfeksiyon markerlanndan ESR'nin anlamlı olduğunu, steroidin mortaliteyi artırmadan RDS'yi azalttığım söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of The Antenatal Corticosteroid Therapy on the Chorioamnionitis, Neonatal Mortality and Morbidity in Cases with Preterm Premature Rupture of Membranes The goal of this study is to search the effects of steroids, which is used for the fetal lung maturation because of the prematurity, on the development of chorioamnionitis; to determine the parameters which can be used for the early diagnosis of the asymptomatic chorioamnionitis and to evaluate the effects of maternal used steroids on neonatal morbidity and mortality. 100 cases, who have premature preterm rupture of membranes between the 26-36 weeks of gestational age and who have attended to the clinic of gynecology and obstetrics in the Çukurova University Medical Faculty, are participated in this study. The cases, who use steroids and who do not, are evaluated by being separated into two groups. 1st Group; 50 cases, who have premature preterm rupture of membranes between the 26-34 weeks of gestational age and who have been used single dose of betamethasone, have been accepted as group 1. 2nd Group; 50 cases, who have premature preterm rupture of membranes between the 26-36 weeks of gestational age, have been accepted as group 2. According to the criteria, the cases who have gestational and non-gestational problems like preeclampsia, chronic hypertension and gestational diabetes, aren't participated in this study. All the cases, participating in this study have the determination of complete blood count, CRP level, erytrocyte sedimentation rate level; vagina and urine culture; speculum examination; ultrasonography; biophysical profile. The newborn infants of Group 1 and Group 2 cases are evaluated for neonatal mortality and morbidity, prospectively. In the statistical analysis, a nonparametric variance analysis method, Kruskal-Wallis and in the two matched comparisons, Mann-Whitney U test have been used. Finally; we could say that steroids do not increase the risk of chorioamnionitis seriously and they decrease the risk of RDS, and at the same time, do not increase the neonatal mortalty, and also, in the early diagnosis of chorioamnionitis, erythrocyte sedimantation rate has a value.