İnfertilitede tanısal laparaskopi ile birlikte gamet intrafallapian transfer (GİFT) uygulamasının yeri
Gamete intrafallapian transfer (GIFT) procedure accompanied by diagnostic laparoscopy infertile women
  1. Tez No: 138762
  2. Yazar: MEHMET KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gamet intrafallopian transfer, GİFT, İnfertilite, Tanısal laparoskopi, Gamete intrafallopian transfer, infertility, diagnostic laparoscopy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
35 ÖZET İnfertilitede Tanısal Laparoskopi ile Birlikte Gamet İntafollopian Transfer (GİFT) Uygulamasının Yeri Bu çalışmada infertilite araştırmalan içerisinde son basamak olan tanısal laparoskopi ile birlikte gamet intrafollopian transfer (GÎFT) uygulanmasımn, infertilite nedenine yönelik tedavi ve klinik gebelik oranlan üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 30 aylık bir dönemde GİFT uygulanan 50 kadın dahil edildi. Açıklanamayan infertilite, erkek faktörü, endometriyozis, tek taraflı tubal faktör, ovulatuvar fonksiyon bozukluğu nedeniyle tanısal laparoskopi ve GÎFT uygulanan hastalarda % 30 klinik gebelik, % 16 eve çocuk götürme gerçekleşti. Erkek faktör grubunda klinik gebelik gerçekleşmezken, ovulatuvar fonksiyon bozukluğu olan grupta % 33.3'le en yüksek eve çocuk götürme oram gerçekleşti. Açıklanamayan infertilite tanısı ile tanısal laparoskopi ve GİFT uygulanan hastaların tanısı işlem sırasında % 30 oranında değişti. Anamnezinde geçirilmiş pelvik cerrahi müdahale olan hastalara uygulanan tanısal laparoskopi ve GİFT işlemi sonrasında, bu hastalarda % 80 klinik gebelik ve % 40 eve çocuk götürme gerçekleşti. İşlemden altı ay önce yapılan histerosalpingografinin klinik gebelik ve canlı doğum oranlarına etkisinin olmadığı belirlendi. Tanısal laparoskopi ve GİFT uygulamasından sonra % 40 oranında çoğul gebelik elde edilirken, herhangi bir ektopik veya heterotopik gebelik gerçekleşmedi. Sonuç olarak; açıklanamayan infertilite, endometriyozis, tek taraflı tubal faktör, ovulatuar fonksiyon bozukluklarında tanısal laparoskopinin GİFT ile birlikte uygulaması iyi bir seçenek olabilir. Çift taraflı tubal patolojide ve ağır erkek faktöründe ise GİFT uygulanmamalıdır.
Özet (Çeviri)
36 SUMMARY Gamete Intrafallopian Transfer (GIFT) Procedure Accompanied by Diagnostic Laparoscopy in Infertile Women In the present study, practice of gamete intrafallopian transfer (GIFT) accompanied by diagnostic laparoscopy as the last step of infertility work-up and its effects on various infertile subgroups and clinical pregnancy rates were investigated. During a 30-month period, 50 women underwent GIFT procedure at the Department of Obstetrics and Gynecology in Süleyman Demirel University Medical Faculty. Clinical pregnancy and take-home baby rates were 30% and 16%, respectively when all of the patients (unexplained infertility, male factor, endometriosis, unilateral tubal factor, and ovulatory dysfunction) were considered. There were no clinical pregnancies in the male factor group, whereas the highest take-home baby rate (33.3%) was reached in the ovulatory dysfunction group. Diagnostic laparoscopy led to the change of diagnosis in 30% of the women with unexplained infertility. Women with a history of pelvic surgery achieved 80% rate of clinical pregnancy and 40% take-home baby rate following the GIFT procedure. Hysterosalpingography six months prior to the procedure had no effect on the pregnancy rates. Multiple pregnancy rate was 40% following GIFT accompanied by diagnostic laparoscopy. No ectopic or heterotopic pregnancy was seen. As a result, GIFT accompanied by diagnostic laparoscopy at the same session might be a good choice for infertility work-up and treatment in unexplained infertility, endometriosis, unilateral tubal factor, and ovulatory dysfunction. Results of GIFT are not satisfactory in bilateral tubal pathology and severe male factor infertility.