Sektörel yapısı ve mekansal dağılımı temelinde İzmir sermayesinin birikim süreçlerinin analizi
The Analysis of capital acculation processes of İzmir on the basis of sectoral structure and spatial distribution
- Tez No: 138792
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Izmir city, metropolitan area, capital accumulation processes, sectoral differences, locational distribution, center-periphery context, specialized areas, İZTO data-base
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Çalışma, İzmir Ticaret Odası Üye Kayıtlan' ndan oluşan veri tabanı kullanılarak îzmir ekonomisinin analizini yapmak amacı üzerine kurgulanmıştır. Bu amaç doğrultusunda aşağıda aktarılan aşamalar izlenmiştir. izmir Ticaret Odasının, firmaların faaliyet gösterdikleri alanlara göre oluşturduğu 68 grup faaliyet sahalarının birbirleriyle yakınlıkları göz önünde bulundurularak 17 grup altında toplanarak irdelenmiştir. Böylece alt grupların her biri analize tabi tutulurken, birbirleriyle yakın ilişkili grupların bir bütün oluşturduğu yapınm da analize tutulmasına olanak tanınarak, çalışmanın anlamlı bir bütün içerisine sokulması sağlanmıştır. Alt grupları da göz önünde tutarak 17 temel grup, sektörel özellikleri, kapsadıktan firmalann faaliyet durumlan, sermaye dereceleri, hukuksal örgütlenme yapılan, kurulma yıllan ve terk edilmiş firmalann terk yıllan temelli analize tabi tutulmuşlardır. İkinci aşamada, firmalann faaliyet alanlan doğrultusunda oluşturulan 17 üst grup kapsamında kurulan 73158 adet firmanın yer seçtiği alanlara göre dağılımının belirlenmesi amacıyla, İzmir Büyükşehir Bütünü 53 alt alana bölünmüştür. Analizin detaydaki farklıhklaşmalan gözden kaçırmadan anlamlı bir bütün içerisinde gerçekleştirilmesine olanak tanıması amacıyla, oluşturulan 53 alt alan mekansal konumlan ve içlerinde banndırdıklan firmalann sektörel özellikleri göz önünde bulundurularak oluşturulan 18 üst bölge altında toplanmıştır. 18 üst bölge, kapsadığı alt alanlar da dikkate alınarak veri tabanının olanak tanıdığı kriterler esasında analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın temelini oluşturan ve yukanda aktanlan analiz bölümü, belirli kriterler temelinde, izmir sermayesinin birikim süreçlerinin sektörel ve mekansal farklılıklar bazında açılmasına olanak tanımakta ve bir çevre ülkesi olan Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'in sermaye yapısını İzmir Büyükşehir Bütünü içerisinde çözümlemektedir.Anahtar Sözcükler : İzmir kent bütünü, metropoliten alan, sermaye birikim süreçleri, sektörel farklılıklar, mekansal dağılım, sermaye büyüklüğü, faaliyet oranı, merkez-çevre bağlamı, uzmanlaşmış alanlar, İZTO veri tabanı...
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis is arranged with the purpose of analyzing the economy of İzmir by using the data-base consisting of the record books of Izmir Camber of Commerce. In the direction of this purpose, the following stages shall be pursued. 68 groups which Izmir Camber of Commerce forms according to their realms of activity shall be studied in 17 groups by considering the similarities in their activities. In this way, while sub-groups are analyzed, a meaningful context have been established by including the structure, composed of the groups in close relations with each other, into the scope of analysis. 17 sub-groups are analysized on the ground of their sectoral characteristics, capital degrees, legal organizational structures, years of foundation, the abondonment date of abolished firms and the activity conditions of the companies included by them at the same time sub-groups continue to be paied attention. At the second stage, Izmir Metropolitan Area is divided into 53 sub-areas in order to determine the distribution of 73158 companies, established within the scope of 17 upper-groups, according to the location they choose. 63 sub-groups, formed with the aim of conducting the analysis in a meaningful structure and also paying due attention to the details analysis, are brough together into 18 upper-groups, which are arranged according to their locational position and the sectoral charactersitics of companies that they include. The analysis section, above mentioned, that is the ground of the study makes it possible to understand the process of capital accumulation in İzmir on the basis of sectoral and locational differences, and analyzes the capital structure of Izmir, third lagest city of Turkey, a peripheral country, within İzmir Metropolitan area.