Düşük gelirliler için konut
Low income housing
- Tez No: 138798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Düşük Gelirlilik, Konut Sorunu, Gecekondu ve Çöküntü Bölgeleri, Alternatif Konut Politikaları, Mimari Örnekler, Low-Income, Housing Problem, Squatter Settlements and Slums, Alternative Housing Policies, Architectural Examples
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
11 ÖZET İnsan yerleşimlerinin en küçük birimi olan konut, birey ya da aile için barınak işlevi görmektedir. Temel bir hak ve gereksinim olarak barınma bireyin ya da ailenin toplumdaki yerini belirleyen kriterlerden bağımsız olarak, yalnızca toplumun bir üyesi olması nedeniyle belli standartlara uygun konutlardan yararlanması anlamına gelmektedir. Bir konuta sahip olmak ya da bir konutu kullanma hakkına sahip olmak temel bir hak sayılmasına rağmen toplumun tüm kesimleri bu haktan eşit şekilde yararlanamamaktadır. Genelde tüm dünyada ve özelde Üçüncü Dünya Ülkeleri'nde geçerli olan ekonomik ve sosyal ortam düşük gelirli kentlilerin konut erişimini engellemektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri, standart altı konutlarda ve bu konutların oluşturduğu kentsel hizmetlerin çoğundan bazen tümünden yoksun çevrelerde yaşamaktadır. Mimarlık geleneksel olarak anıtsal yapılar ve toplumun ayrıcalıklı kesimleri için konutlar yapılmasıyla ilgilenmiştir. Toplumun çoğunluğunu oluşturan kesimler için konut yapılması mimarlık tarihinde yeni sayılabilecek bir alandır. Özellikle düşük gelirliler için konut yapma deneyimleri, bu alanda politika ve uygulama alternatiflerinin geliştirilmesini gerektirmiştir. Bu çalışmada mimarlık pratiğinde düşük gelirliler için konut uygulamalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle konutun temel bir hak ve gereksinim olarak önemine değinilmiştir. Konut, fiziksel çevrenin alt birimi olarak da ele alınarak, yerleşilebilir konut alanlarının nitelikleri tanımlanmaya çalışılmıştır. Genel bir çerçevede konut sorunu tartışılmış, sorundan en çok düşük gelirli grupların etkilendiği belirtilmiştir. Yoksulluk ve düşük gelirlilik tanımlan üzerinde durularak düşük gelirlilerin yaşam koşullan ve düşük gelirli yerleşimlerinin nitelikleri incelenmiştir. Düşük gelirliler için konut üretim biçimleri tartışılmış, alternatifIll uygulama ve politikalar ele alınmıştır. Son olarak da gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde düşük gelirliler için konut uygulamaları ve önerileri örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT House, the smallest unit of human settlements, acts as a shelter for the individual or the family. Shelter as a basic human right and need means that the individual or the family, just for being a member of the society, independent from the criteria by which its place in the society is determined, must benefit from the houses of the appropriate standard. Although it is considered to be a basic right to have a house or to have the right to occupy a house, the groups in the society can not utilise it equally. Housing accessibility of the low-income groups is obstructed by the economic and social system which is valid in the world in general, and in the Third World Countries in particular. Almost one quarter of the world population live in substandard houses in the settlements which lacked most of or sometimes all of the urban services. Traditionally architecture was dedicated to the design of the monumental buildings and of the houses for the privileged groups of the society. Designing housing for the groups which constitute most of the society is a relatively new field in architecture. Especially, low-income housing experience required the development of policy and application alternatives. In this study investigation of low-income housing applications in architectural practice is aimed. Firstly, the importance of the house as a basic human right and need is defined. House is also studied as the smallest unit of the physical environment. Housing problem is discussed in a general framewok, and low-income groups are identified to be mostly affected by the problem. Definitions of“poverty”and“low-income”are emphasized and qualities of low-income settlements are studied. Low-income housing production is analyzed and alternative policy and applications are determined. Finally, low-income housing applications and proposals in the developing countries and in the developed world is sampled.