Measures of association and agreement between two random classification variables: A statistical approach to some compatibility problems in serological measurements
İki rassal sınıflandırıcı değişken arasındaki uyum ve ilişki ölçümleri: Serolojik ölçümlerdeki bazı tutarlılık sorunlarına istatisitiksel bir bakış
  1. Tez No: 138803
  2. Yazar: BELGİN ÖZÇELİKYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ALPAYKUT, PROF. DR. SAİM KENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırlandırıcı veri, tek-değişken, çift-değişken, chi-kare testi, En iyi uygunluk testi, çapraz kare tablo, Independence test, Pearson'm katsayısı, Pearson'm phi katsayısı, Homojenlik testi, odds oram, relatif risk, bağışıklık, antijen, antikor, spektrofotometre, seroloji, serolojik ölçümler, immunofluorescence, ELISA testi, fluorometre, immunoessay, Categorical data, univariate, bivariate, Chi- square test, Goodness-of fit test, Contingency Table, Testing for Independence, Pearson's coefficient, Pearson's phi coefficient, Test of Homogeneity, odds ratio, relative risk, immunology, antigen, antibody, spectrophotometer, serology, serologic measurements, immunofluorescence, ELIS A test, fluorometer, immunoassay
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu tezde, esas olarak birbirinden farklı iki test ölçüm cihazı ile ölçülmüş, sınırlandırıcı değerlere sahip iki rassal serolojik ölçüm arasındaki ilişkiyi saptama problemini incelemekteyiz. Bu, sıklıkla kantitatif çalışmaların süregeldiği tüm disiplinlerde; özellikle biyomedikal ve sosyal bilimlerde karşılaştığımız bir sorundur. Tezde söz konusu olan serolojik test, biyomedikal disiplinlerin literatüründe vurgulanmaktadır. Sınırlandırıcı verilerin analizindeki yöntemlerden söz ederken, ilk olarak sınırlandırıcı verilerin başlıca çeşitlerini tanımlayarak başlarız. Devamında, kısaca tek değişkenli sınırlandırıcı veri grupları analizinde faydalandığımız sonuçsal yöntemlerin altını çizeriz. Daha sonra ise, çift değişkenli verilerle kullanıma uygun olan tekniklere yönelerek; son olarak Hepatit B virüsüne sahip olduğu varsayılan bir grup hastanın incelenmesi ve değişik test yöntemleri ile insan serumunda bulunan Hepatit B yüzey antijenlerine karşı antikor tespitinde kullanılan iki yeni test ölçüm cihazının uyumluluklarının karşılaştırılmasına yoğunlaşılmıştır. Bu serolojik ölçümler, ilk ölçümde pozitif sonuç veren örneklemlerin büyük olasılıkla tekrarlanması zor raslantısal hatalara maruz kalmaması açısından, laboratuar koşullarında iki defa ölçülmek suretiyle uygulanmıştır. Bu ölçümlerde, 10 İÜ anti- HBs/ 1 genellikle Hepatit B virüsüne karşı koruyucu bağışıklık göstermesi istenen en düşük seviye olarak kabul edilmektedir. Terminolojik anlamlarına değindikten ve nümerik skalalannda bu serolojik ölçümleri inceledikten sonra, onları istatistiksel olarak sınırlandırıcı skalada analizVI ederek iki test ölçüm cihazının aralarında ve kendi içlerindeki korelasyon testini uygular; uyumluluklarını buluruz. Ayrıca, sınıflandıncı değişkenler cinsinden 139 ölçümü 2x2'Iik çapraz tabloda inceleyerek chi-kare testinin yardımıyla iki test metodunun güvenirliliğim karşılaştırırız. Bu istatistiksel test yöntemlerini kullanırken, en çok aşina olduğumuz bilgisayar paket programlarmm bazılarından (Minitab, Word, Excel,... vb.) yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this thesis, we are mainly concerned with the problem of detecting associations between two random serological measurements having categorical values in nature calibrated by two distinct test reagent kits. This is a problem lhat arises often in all fields of quantitative study, particularly in the biomedical and social sciences, the serological test discussed in the thesis is cited in the literature of biomedical disciplines. In describing methods for analyzing categorical data, we first start defining the major types of categorical data. In the continuation, we briefly outline me inferential methods for analyzing univariate categorical data sets, then turn to techniques appropriate for use with bivariate data and finally examine a group of patients supposed to be infected by Hepatitis B and compare the compatibility of 2 new test reagents for the detection of antibody to Hepatitis B surface antigen (anti-HBs) in human serum or plasma with different test methods. These serologic measurements are performed twice in laboratory conditions in case the samples giving an initially positive result might carry an occasional inaccuracy which are in most instances non-repeatable. In these measurements, 10 IU anti-HBs/I is generally accepted to be the minimum level required to indicate protective irnmunity against hepatitis B virus. After we have described the terminological meanings and examined the serological measurements in their numerical scale, we analyze them statistically on a categorical (enumerative) scale finding the well-known correlation test between the two test reagents and within the samples.IV On the other hand, we have fitted these 139 measurements in terms of categorical variables on a 2 x 2 contingency table to examine and compare the two test methods' reliability by means of chi-square tests. While using these series of statistical tests; we have made use of some of the most common computer packages like Minitab, Word, ExceL.etc.