Acceptance sampling methods used in quality control and an application
Kalite kontrolde kullanılan kabul örneklemesi yöntemleri ve bir uygulama
- Tez No: 138804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ALPAYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kalite kontrol, Ürün kontrolü, Kabul örneklemesi, Quality control, Product control, Acceptance sampling
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
VI ÖZET İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri iki kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar süreç kontrolü ve ürün kontrolüdür. Süreç kontrolü, bir ürünün üretim sürecini kontrol etmek için kullanılırken, ürün kontrolü de bir üretim sürecinde kullanılan veya üretilen hammaddeleri, yan mamulleri ve son ürünleri kontrol etmek için kullanılmaktadır. Ürün kontrolünün amacı; partinin içerdiği ürünleri muayene ederek hatalı partileri ayıklamaktır. Bu amaç için kullanılan yöntemlere kabul örneklemesi yöntemleri ismi verilmektedir. Bu çalışmada istatistiksel kalite kontrolde uygulanan kabul örneklemesi yöntemleri incelenmiştir. Ölçülebilen özellikler ve ölçülemeyen özellikler için kullanılan yöntemler ayrı ayrı araştırılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmı için, üretim yapan bir işletme seçilmiştir. Bu işletme, giriş kalite kontrolünde tek katlı nitel örnekleme planı kullanmaktadır. Elde edilen veriler ile, işletme için tek katlı, çok katlı ve ardışık olmak üzere üç ayrı örnekleme planı hazırlanmıştır. Bu planlar değişik açılardan birbirleri ile karşılaştınlmıştır. Karşılaştırmanın sonucunda, tasarlanan üç plan arasından, ardışık örnekleme planının bu işletme için en uygun plan olabileceğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Statistical quality control techniques consist of two parts. These parts are process control and product control. Process control is used for controlling manufacture process of a product whereas product control is used for controlling raw materials, semi finished products and finished products, used or produced in a production process. The purpose of product control is sorting defective lots out, by inspecting units in the lot. The methods used for this purpose are called acceptance sampling methods. In this study, acceptance sampling methods used in statistical quality control are examined. Methods of acceptance sampling for attributes and methods of acceptance sampling by variables are researched separately. For the application part of this study, an organisation that makes production is selected. This organisation uses single sampling plan for attributes in its entrance quality control. With the data obtained, three different sampling plans, a single sampling plan, a double sampling plan and a sequential sampling plan, are designed for the organisation. Then, these three plans are compared to each other in many aspects. As a result of the comparison; among three plans designed, the sequential sampling plan may be decided to be the most appropriate acceptance sampling plan for the organisation.