Sodyum tetraborat katkılanmış bizmut trioksit fazlarının incelenmesi
Investigation of bismuth trioxide phases of doped sodium tetraborate
  1. Tez No: 138950
  2. Yazar: HAKAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bizmut trioksit, Bİ2O3, katı çözelti, Bismuth trioxide, Bİ2O3 polimorphs, solid solution
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ill SODYUM TETRABORAT KATKILANMIŞ BİZMUT TRİOKSIT FAZLARININ İNCELENMESİ ÖZET X-ışmları toz difraksiyon yöntemi ile Bİ2O3 polimorflarının kristal yapısı incelendi. Saf monoklinik a-Bİ2Û3 içine küçük miktarlarda 0.001 < x < 0.2 oranlarında Na2B4Û7 katkılanmasıyla (Bİ203)ı.x(Na2B407)x ikili sistemindeki polimorflarının sentezlenmesini araştırdık. Bu çalışmada polimorfik değişikliklerden, kristallografık özelliklerden ve gözlenen fazlardaki birim hücre parametrelerinin Na2B407 içeriğine bağlı olduğundan bahsettik. Gözlenen bütün katı çözeltiler, katkılanan % mol Na2B4Û7 miktarının artışıyla artış gösteren stokiyometrik olmayan kristal yapılara sahiplerdi. Stokiyometrik olmayan durumdan dolayı, elde edilen fazlar düzensiz kusurlu kristal sistemlerine sahiptirler. Bu durumun, safsızlık konsantrasyonundaki artışla birlikte esasen oksijen iyon boşluklarının bu kusurlara sebep olabildiği düşünülmektedir. Uygulanan ısıtma işlemine bağlı olarak ot-Bİ203 içindeki Na2B4Û7 için maksimum ve minimum çözünürlüğün sırasıyla % 3 mol ve 9 mol olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
IV INVESTIGATION OF THE PHASES BISMUTH TRIOXIDE DOPED WITH SODIUM TETRABORATE ABSTRACT The structures of polimorphs of Bİ2O3 were investigated by means of X-ray powder diffraction. We have investigated on the syntesis of bismuth trioxide polimorphs in the binary (Bİ203)ı.x(Na2B407)x in the range 0.001 < x < 0.2 by adding small amounts of Na2B4Û7 into pure monoclinic a-Bİ203. We reported on the polimorphic changes, of the observed phases. All the observed solid solutions had the non stiochiometric crystal structures which increase with the increasing the amount of mole % Na2B4Û7 addition. Because of the non stoichiometry, the produced phases have disorted defects crystal systems. Then, it was considered that these defects should be mainly oxygen ion vacancies which with increasing the amount of impurity concentration. We found that minimum and maximum solubility for Na2B4Û7 in GE-Bİ2O3 are 3 and 9 mole % respectively depending on the heat treatment procedure.