Değişik metal katkılanmış lityum içerme bileşiklerinin sentezi karakterizasyonu ve doldurulabilir lityum piller
Synthesis and characterization of various metal doped lithium insertion compounds and rechargeable lithium batteries
- Tez No: 138957
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN PATAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Doldurulabilir Lityum Piller, LİM112O4, Kronopotansiyometri, Rechargeable Lithium Batteries, LiMn2Û4, Chronopotentiometri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
11 DEĞİŞİK METAL KATKILANMIŞ LİTYUM İÇERME BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ KARAKTERİZAS YONU VE DOLDURULABİLİR LİTYUM PİLLER ÖZET Spinel yapıya sahip LİM112O4 bileşiği, ucuz olması, çevreye zarar vermemesi veya çok az zarar vermesi ve kolay sentezlenebilmesi nedeniyle doldurulabilir lityum pillerde katot aktif maddesi olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Buna rağmen LiMn204'in katot aktif maddesi olarak kullanıldığı pillerin kapasitesi dolma-boşalma çevrim sayısı arttıkça azalmaktadır. Bu çalışmada kapasite kaybını önlemek için LİM12O4 bileşiğindeki Mn iyonlarının bir kısmı bazı metal iyonları ile değiştirildi. Bu amaçla LiMn204 ve LiMo, ıMnı^tAı ile LiCro.osMyMn^s-^ (M: Al, Ni, Fe ve Co; y= 0.0, 0.10) bileşikleri düşük sıcaklıkta sol-jel metodu ile sentezlendi. Sentezlenen bileşikler AAS, alev fotometresi ve X-ışınlan toz difraksiyonu yöntemleriyle karakterize edildi. Karakterizasyon çalışmaları, sentezlenen bileşiklerin saf ve hepsinin anaç bileşik olan LİM112O4 ile aynı yapıya sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
HI SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF VARIOUS METAL DOPED LITHIM INSERTION COMPOUNDS AND RECHARGEABLE LITHIUM BATTERIES SUMMARY The spinel LİM112O4 is a very promising cathode material for rechargeable lithium ion batteries with economical, environmental and high energy density advantages. However, the spinel LiMn204 shows severe capacity fading with cycling. In order to improve the cycling performance of LÜVUI2O4, Mn+3 in LiMn204 was also substituted by transition metals; the compositions LiMjJVui2.y04 (M: Co, Mg, Cr, Ni, Fe, Cu Zn,...) were studied. In this study we prepared LiMn204 spinel and double metal ion doped insertion compounds ; LiMo,ıMnı)go04 and LiCro.osMyMni,95.^4 (M: Fe, Al, Co, Ni, y= 0.0, 0.10) In this work, a pure spinel LiMn2Ü4 and double metal ion doped insertion compounds has been prepared by the sol-gel method at a low temperature. The chemical composition of the compounds was determined by atomic apsorption spectroscopy (AAS) and flame photometer (FF), which confirmed the expected stoichiometry. The structure of the compounds was determined by XRD analysis. Characterization studies show us, LUVUI2O4 and prepared insertion compaund have in different chemical structure.