Helix cincta Kobelt, 1891 (Gastropoda:Pulmonata)'nın morfolojik özellikleri ve bazı organ sistemlerinin anatomi ve histolojisi
Anatomy and histology of some organ systems and morphological characteristics of Helix cincta Kobelt, 1891 (Gastropoda:Pulmonata)
  1. Tez No: 139040
  2. Yazar: SERFİRAZ ATABEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRGÜL OTLUDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Helix cincta, Salyangoz, Gastropoda, Anatomi, Histoloji, Helix cincta, Snail, Gastropoda, Anatomy, Histology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
11 ÖZET Bu çalışmada, Helîcidae familyasına ait bir tür olan Helix cincta'ya. ait örnekler kullanılmıştır. Örnekler, Nur Dağlan'nm İskenderun Körfezi'ne bakan Mazılı mevkiinden temin edilmiştir.Türe ait örnekler, üreme mevsimi olan Mart- Haziran döneminde doğal ortamlarından toplanmıştır. Habitatm üreme dönemine ait sıcaklık ve nispi nem ortalama değerleri saptanmıştır. Örneklerin yaklaşık 20 °C sıcaklıkta aktif oldukları gözlenmiştir. Türe ait 60 örneğin kabuk yüksekliği, kabuk genişliği, spir bölgesi yüksekliği, apertur yüksekliği ve apertur genişliği ölçülerek istatistiksel olarak kabuk indeksleri hesaplanmıştır. örneklerin çene, radula ve bazı organ sistemleri dissekte edilerek fotoğrafları çekilmiş ve stereo mikroskop altında şekilleri çizilmiştir. Tür teşhisinde oldukça önemli olan anatomik karakterler; çene, radula, sevgi oku, sevgi bezleri ve sperm-ovidukt'tur. Anatomik çalışmalar sonucunda çenelerinde 8 karina, radulalarmda bir sırada 93 adet diş, sevgi oklarında 15 adet bazal karina, sevgi bezlerinde ise 9 adet püskül bulunduğu gözlenmiştir. Radula ve organ sistemlerinin histolojik preparation hazırlanarak fotoğrafları çekilmiştir. Histolojik preparatlarda tür teşhisinde önemli olan sperm- ovidukt kanalının birbirinden bağımsız iki kanal olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
HI SUMMARY In this study the species Helix cincta which belong to Helicidae family have been used. The samples were optained from Mazali site of İskenderun Gulf which approach the Nur Mountains. These samples were collected from the natural habitat during reproduction season between march and June. Average temperature and relative humidity volues for habitat reproduction period were determined. The samples were found to be active at 20 °C. The shell indexes were statistically calculated by measuring the shell height, shell width, spir region height, apertur height and width of 60 samples. The jaw, radula and some organ systems were dissected, photographed and drawn under stereo microscopy. The anatomical characters which are very important for species identification are jaw, radula, love dart, love glands and sperm-oviduct. Anatomical studies showed that there are 8 carina in jaw, 93 teeth on one site of radula, 15 basal carina in love dart and 9 tassel in love glands. The histological sections of radula and organ systems were prepared and photographed. In histological preparations, sperm-oviduct canals which are important for species identification was found to be two independent and separate from each other.