Effects of the 980-nm diode laser versus the monopolar electrocoagulator on the rat brain
980-nm diyot lazer ile monopolar elektrokoagülatörün sıçan beynindeki etkileri
  1. Tez No: 139089
  2. Yazar: HAŞİM ÖZGÜR TABAKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: 980-nm diode laser, electrocoagulation, neurosurgery, 980-nm diyot laser, elektrokoagülasyon, sinircerrahisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
IV EFFECTS OF THE 980-nm DIODE LASER VERSUS THE MONOPOLAR ELECTROCOAGULATOR ON THE RAT BRAIN ABSTRACT This work aims to compare thermal effects of 980-nm diode laser and monopolar electrocoagulator on rat brain. 980-nm diode laser was investigated for neurosurgery because of a local peak in absorption spectra of water around this wavelength. The ablation and coagulations created in Wistar rat brain with a diode laser and of electric current were investigated. Lesions were examined histologically by using Cresyl Fast Violet, and Hematoxylin and Eosin staining. Thermally altered areas were determined and classified under microscope. Dimensions of those areas were quantified. The parameters indicating thermal damage were defined as the degree of structural change considering thermal alteration around lesions, the extent of lesions and coagulated zones in three dimensional coordinates (anterior- posterior and ventral axis), and number of viable cells around lesions. Results provided data for greater laser induced ablation areas with less thermal damage to the surrounding tissue. Number of viable cells around ablated area was found greater in laser-lesioned tissue. 980-nm diode laser was found less harmful to adjacent tissues compared to monopolar electrocoagulator.
Özet (Çeviri)
980-nm DIYOT LASER ILE MONOPOLAR ELEKTROKOAGÜLATÖRÜN SIÇAN BEYNİNDEKİ ETKİLERİ ÖZET Bu çalışmanın amacı, 980-nm diyot laserin ve monopolar elektrokoagülatörün sıçan beynindeki ısıl etkilerini araştırmaktır. 980-nm diyot laserin beyincerrahisi alanındaki kullanılabilirliği suyun soğurulma bandında belirtilen dalga boyunda bölgesel tepecik bulunmasından ötürü incelenmektedir. Sıçan beyninde diyot laser ve elektrik akımının yarattığı ablasyonlar ve koagülasyonlar incelenmiştir. Lezyonlann incelenmesinde Cresyl Fast Violet ve Hematoksilen-Eosin boyalan kullanılmıştır. Isıl alanlar mikroskop altmda belirlenmiş ve sınıflandırılmıştır. Bu alanların boyutları niceselleştirilmiştir. Isıl zararları belirleyen parametreler dokudaki yapısal değişimin derecesine göre tanımlanmış ve lezyonlann etrafındaki ısıl değişim, lezyonlann ve koagülasyon alanlannın üç boyutlu dağılımı (anterior-posterior ve ventral) ve canlı hücre sayısı düşünülerek belirlenmiştir. Verilerden elde edilen sonuçlar laser ile yaratılan lezyonlann ablasyon alanlannın daha büyük, çevre dokudaki ısıl hasarın daha az olduğunu göstermektedir. Laser lezyonlu dokuda ablasyon alanının çevresinde daha fazla canlı hücre bulunmuştur. 980-nm diyot laser çevre dokuya verilen hasar düşünüldüğünde monopolar koagülatörden daha az zararlıdır.