Uzman sistemlerle montaj hattı dengeleme tekniklerinin incelenmesi
Examining of assembly line balancing techniques using expert systems
  1. Tez No: 139103
  2. Yazar: UĞUR ERSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Sistemleri, Montaj Hattı Dengeleme, Uzman Sistemler VII, Production Systems, Assembly Line Balancing, Expert Systems VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Üretim sürecinde, üretilecek olan ürünün birden fazla iş öğelerine ayrılmasıyla ve bu iş öğelerine ait işlemlerin ayrı ayrı işçiler tarafından yapılmasıyla daha hızlı ve ucuz üretim yapılabileceği anlaşılmıştır. Bunun sonucu olarak iş öğelerine ait işlemler, üzerinde birden fazla iş istasyonlarının bulunduğu belirli bir hat üzerinde yapılmaya başlanmıştır. Bu hat üzerinde işlem görecek olan parçaların her biri, aralarında öncelik ilişkileri ve çevrim süresi gibi kısıtlar göz önüne alınarak birleştirilmektedir. Bunun sonucunda iş istasyonları oluşmaktadır. Bu istasyonların bir hat boyunca birleştirilmeleriyle oluşan sistemler montaj hattı olarak adlandırılmaktadırlar. İş öğelerinin işlem süreleri arasındaki farklar nedeniyle montaj hatlarındaki iş istasyonlarında boş beklemeler, gecikmeler ve ara depolarda yığılmalar meydana gelmektedir. Bu sorunların giderilmesi için yapılan çalışmalara“Montaj Hatlarının Dengelenmesi”denilmektedir. Montaj hattı dengeleme konusu, geçmiş yıllarda yapılmış ve günümüzde hala yapılmakta olan birçok araştırmanın ana konusu olmaktadır. Günümüze kadar yapılan araştırmalar sonucunda onlarca montaj hattı dengeleme tekniği geliştirilmiştir. Bu çalışmada beş tane montaj hattı dengeleme tekniği incelenmiştir. Teknikler incelenirken yapay zekâ biliminin bir alt dalı olan uzman sistemlerden faydalanılmıştır. İncelenen beş montaj hattı dengeleme tekniğinden üç tanesinin uzman sistemlerde programlaması yapılmıştır. Programlardan elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak montaj hattı dengeleme tekniklerinin aralarındaki farklar ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve problemimizin çözümünde en iyi hangi tekniğin kullanılabileceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examining of Assembly Line Balancing Techniques Using Expert Systems It is understood that, during the process of the production, faster and cheaper production will be achieved by the product to be produced, and that separates more than one work elements and operations which belonging to this work elements, made by different workers. Consequently these operations are started to be made through the present line, which has more than one workstation. Each pieces of product to be operated at this line, is joined by considering the limitations such as priority relations and cycle time. As a result of this process, workstations occur. By combining of these workstations through a line, systems known as assembly line occur. Because of the differences among operation times of work elements, some problems such as delays and heaps in stores on the assembly line occur. The studies which have made to prevent these problems known as“Assembly Line Balancing”. Assembly Line Balancing, has been the main subject of many researches from past to present. As the result of the researches which have been made so far, many assembly line balancing techniques have been improved. At this study, five assembly line balancing techniques were examined. While these techniques are examined, the expert systems that are one sub-branch of artificial intelligence have been utilized. At this study, three of the examined assembly line balancing techniques were programmed by expert systems. The results obtained from programs are compared with each other. As a result of the comparisons, differences between the assembly line balancing techniques were attempted to determine and which technique can be used in the solution of this problem was investigated.