Dilek yarımadası milli parkı (Aydın) odunsu taksonlarının odun anatomilerinin floristik ve ekolojik yönden incelenmesi
Ecological wood anatomy of the woody of Dilek peninsula flora
  1. Tez No: 139123
  2. Yazar: TURGAY BİRTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NESİME MEREV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odun Anatomisi, Ekolojik Odun Anatomisi, Vulnerability”, Mesomorphy”, Dilek Yarımadası, Aydın VI, Wood Anatomy, Ecological Wood Anatomy, Vulnerability, Mesomorphy, Dilek Peninsula, Aydın VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Dilek Yarımadası Milli Parkı florasının farklı rakımlarda yetişen Çeşitli familyaların 30 cins ve 37 taksonuna ait odun örneklerinin anatomik özellikleri incelenmiştir. Anataomik özellikler : Trahe teğet çapı (lümen çapı), trahe hücre uzunluğu, lmm2'de trahe sayısı, trahe grupları, trahe geçitlerinin özellikleri, perforasyon tablasının tipi, lif uzunluğu (libriform lifi, traheit lifi), lif genişliği, lümen genişliği, çeper kalınlığı, vasisentrik ve vasküler traheitlerin özellikleri, liflere ait geçit özellikleri, boyuna (odun) paranşimin konumu, özışınlarının yüksekliği, genişliği, tipleri, lmm'de özışını sayısı, odunda yer alan kanallar, kristaller, helikal (spiral) kalınlaşmanın varlığı ve yıllık halkaların özellikleri tespit edilmiştir. Trahe hücre özellikleri kullanılarak“Vulnerability”oranı (trahe çapı/1 mm2'deki trahe sayısı) ve“Mesomorphy”değeri (trahe çapı x trahe hücre uzunluğu/ 1 mm2 'deki trahe sayısı) hesaplanmıştır. Türlerin anatomik özellikleri ve“Mesomorphy”değerleri hem birbirlerine hem de ekolojik gruplarına göre karşılaştırılmıştır. Ayrıca, anatomik özellikler rakım, bitki boyu ve bitki çapı gibi anatomik olmayan özelliklerle ilişkiye getirilmiştir. Helikal kalınlaşmanın varlığı, bitkinin boyu, çapı ve habiti, trahe çapı, lmm2'de trahe sayısı, trahe hücre uzunluğu, libriform lif ve traheit lifi uzunluğu, lmm'de özışını sayısı, vasisentrik ve vasküler traheitlerin varlığının“Mesomorphy”değerleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Rakım' in“Mesomorphy”değerleri üzerine etkili olmadığı da görülmüştür. Kseromorfi, lmm" de trahe sayısının fazlalığı, dar çaplı traheler, kısa trahe hücreleri, trahe çeperlerinde helikal kalınlaşmanın varlığı ile vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ecological Wood Anatomy of the Woody of Dilek Peninsula Flora The anatomical features of the 37 taxa taken from different altitudes and representing all 30 woody genera of the Dilek Peninsula flora (in Aydın) were studied. Anatomical features: Tangential pore diameter (lumina diameter), length of vessel elements, number of vessels per mm2, vessel groupings, arrangement of intervessel pits, type of perforation plate, length of fibre (libriform fibre, fibre-tracheid), width of fibre, width of lumina, thickness of cell wall, features of vasicentric traheids, vascular traheids, features of fibre pit, type of axial (wood) parenchyma, heigth, width and type of rays, number of ray per mm, presence of canals and crystal in wood, helical (spiral) thickening and growth rings were determined. By using vessel member features,“Vulnerability”ratio (pore diameter / number of vessels per mm ) and“Mesomorphy”indices (pore diameter x length of vessel elements / number of vessels per mm“) was calculated. The occurrence of these features and ”Mesomorphy“ indices was compared with each other and ecological groupings and habit groupings. In addition, anatomical characters and non- anatomical factors such as altitude, plant length and plant diameter were correlated with each other. It was determined that presence of helical thickening, altitude, height, diameter and habit of the plant, tangential pore diameter, number of vessels per mm, length of vessel elements, length of libriform fibre and fibre-tracheid, number of ray per mm, presence of vasicentric and vascular tracheids has influenced on ”Mesomorphy“ indices. Altitude is not influenced on ”Mesomorphy“ indices. ”Xeromorphy" was indicated by more numerous vessels per mm2, narrow vessels, shorter vessel elements, presence of helical thickening on vessel walls.