Elazığ Orman Fidanlığı'nda ticari gübrelerin karaçam fidanlarının (tohumdan yetiştirilen) gelişmeleri üzerine olan etkileri
The Effects of commercial fertilizers on growth of Pinus nigra Arnold seedlings in seedbed in Elazığ Forest Nursery
- Tez No: 139141
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN TÜRÜDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karaçam, Gübreleme, NPK, Amonyumsülfat, Yaşama Yüzdesi VI, Pinus nigra Arnold, Fertilization, NPK, Ammoniumsulfate, Survival Percent SYCSN MEBfOZİ vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Elazığ Orman Fidanlığı 'nda gerçekleştirilen bu çalışmada, fidanlıkta, yastıklarda yetiştirilen karaçam fidanlarının gelişmelerine ticari gübrelerin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, karaçam fidanlarına (NH4)2S04 ve NPK (15-15-15) gübresi verilmiş ve hiç gübre verilmeyen kontrol örnekleriyle karşılaştınlmıştır. 3x3 faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlı ve toplam 9 parsel üzerinde ölçümler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, fidanlık toprağının pH 'sı, kum, toz, kil oranı belirlenmiştir. Farklı gübre çeşitlerinin, bitki boyları üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla varyans analizi yapılarak, karşılaştırma yapılmış ve aralarındaki boy büyüme farkı araştırılmıştır. Yapılan istatistiki analizler sonucunda, amonyumsülfat gübrelemesi uygulanan parseller ve NPK gübrelemesi uygulanan parsellerdeki boy büyümesi, gübreleme yapılmayan kontrol parsellerine oranla çok daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca amonyumsülfat gübresinin karaçam fidanlarının boy büyümesine en fazla etkili olduğu ve fidan yaşama yüzdesinin en fazla NPK gübrelemesi yapılan parsellerde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Commercial Fertilizers on Growth of Pinus nigra Arnold Seedlings in Seedbed in Elazığ Forest Nursery In this study realized in Elazığ Forest Nursery, the effects of commercial fertilizers on growth oîPinns nigra Arnold, seedlings in seedbed were investigated. Ammoniumsulfate and NPK fertilizers were given to Pinus nigra seedlings and the results were compared with control samples without fertilizers. The experiment was arranged in 3x3 factorial design with three replication. This design was applied to nine parcels. In addition; pH, the contents of sand, clay and silt, salinity content, the amount of organic substance and lime content of nursery soils were also determined. The variance analysis was done to determine the effects of different fertilizer types on the height of seedlings. The results of statistic analysis of data obtained from study have shown that the height growth of seedlings in parcels with ammonium sulfate and NPK were higher than those in parcels without fertilizer. Additionally, it was observed that the height growth of Pinus nigra Arnold, seedlings in parcels with ammoniumsulfate is the biggest and that the survival percent was the highest in parcels with NPK.