Farklı su öğelerinin psikolojik etkileri ve mekansal etkinliklerle bütünleşmesi açısından incelenmesi
A Study on psychological effects of different waterscapes and relationships of them with the activities occuring in that place
  1. Tez No: 139154
  2. Yazar: TUĞBA GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Su Öğesi, Psikolojik Gereksinimler, Su Öğesi-Etkinlik İlişkisi IV, Waterscapes, Psychological Necessities, Waterscape-Activity Relationship
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Açık mekanlarda tasarlanmış su öğeleri incelendiğinde çok çeşitli özellikler gözlenir. Farklı etkinliklere yönelik parklar, çocuk oyun alanları, yol kenarları gibi mekanlar içine yerleştirilmiş farklı türde su öğelerine rastlanır. Açık mekanlar planlanırken su öğesi daha çok boş alanlara hareket getirmek için kullanılmaktadır. Tasarımcılar insanların psikolojik gerelcsinimlerini göz ardı etmektedir. Bunun sonucunda ekonomik kayıplara neden olan ve insanların gereksinimlerini karşılamayan ölû tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı farklı su öğelerinin psikolojik etkilerini ve mekansal etkinliklerle ilişkilerini ortaya koyarak, tasarlanacak su öğelerinin ne gibi düzenlemelerle insanların psikolojik gereksinimlerini ve tercihlerini sağlıklı bir şekilde karşılayabileceğini saptamaktır. Çalışmanın kuramsal kısmını oluşturan birinci bölümde, suyun tarihsel gelişimi ve tasarımdaki yeri açıklanmıştır. Ayrıca su tercihleri ile ilgili çalışmalara ilişkin literatür araştırması ve bu çalışmaların önemli sonuçlan hakkında bilgi verilmiştir. Uygulama bölümünde, farklı türde su öğelerinin psikolojik etkilerini ve mekansal etkinliklerle ilişkilerini saptamak amacıyla kamera görüntüleriyle görsel anket çalışması yapılmıştır. Bulgular ve irdelemeden oluşan üçüncü bölümde anketlere bağlı verilerin değerlendirilmesi sonucunda durgun ve hareketli suların analizleri ele alınarak yarattıkları psikolojik etkiler ortaya konmuştur. İnsanların farklı türdeki su öğelerinden psikolojik açıdan farklı etkilendiği ve farklı su öğelerinin bulunduğu mekanlarda farklı etkinlikler gerçekleştirmek istedikleri belirlenmiştir. Bunların sonucunda öneriler kısmında su öğelerinin tasarlanacağı mekanlar için etkili olabilecek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Study on Psychological Effects of Different Waterscapes and Relationships of them with the Activities Occuring in that Place When the waterscapes at the open spaces examined, various types of space characteristics being observed. There are different waterscapes in different functioned places like parks, playground or circulation areas. When open spaces are planning, the waterscapes located in empty places to make there more lively. Because of these reasons, dead designs which cause economical damage and don't satisfy psychological necessities of human emerge. The goal of this study is to determine the psychological effects of different waterscapes on human and relationships of them with the activities occuring in that place than according to these to determine some design principles can be used at designing waterscapes to satisfy human psychological necessities and preferences adequately. The theorotical part, phase I involves historical development of water and the role of waterscapes in design. In addition information on researches about water preferences and important results of them were given. In the experimental part, phase II psychological effects of different waterscapes and relationships of them with the activities occuring in that place is investigated by video records with visual questionnairees. In phase HI, which consists of findings and research; as a result of datas obtained from questionnairees, according to analyzes of still and active water the psychological effects were determined. It is also determined that; different waterscapes has different psychological effects on human and there are different preferences of the places that occuring different waterscapes. According to these steps in the last part some suggestions which can be effective at designing waterscapes in open spaces were brought in.