Adalet mekanları
Places of justice
- Tez No: 139168
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, Adalet Sarayı, Yargı Mekanı, Adliye Binası, İdeal Adliye
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET İnsanoğlu varolduğundan beri barınmak için mimarlığa, huzur ve barış içinde yaşamak içinse hukuka ihtiyaç duymuştur. Hukuk ve mimarlığın kesiştiği noktada ise adalet mekanları vardır. Adalet mekanlarını konu alan bu çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular, tartışma, sonuçlar ve öneriler olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Genel bilgiler bölümünde; amaç ve kapsam belirtildikten sonra hukuk, adalet, yargı, suç, ceza, mahkeme kavramları incelenmiş, oluşan hukuk sistemlerine göre şekillenen yargı mekanları üzerinde durulduktan sonra, Türkiye'deki mahkemeler ve mahkemelerde çalışan kişiler hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan çalışmalar bölümünde; yargı mekanı örgütlenmesi ve mahkeme salonları oturum düzenleri verildikten sonra, adliye saraylarının mimari ve mekansal gelişimine genel olarak bakılmış, analizde kullanılacak örneklerin seçimi ile ilgili kriterler belirtildikten sonra örneklere ait bilgiler verilmiş ve analiz yöntemi belirtilerek analiz tabloları yer almıştır. Bulgular bölümünde; analizlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Tartışma bölümünde; anlamsal çıkarımlar tartışmaya açılmıştır. Sonuçlar bölümünde; bir adliye sarayı tasarımı için elde edilen bulgular doğrultusunda tasarım ölçütleri verilmiştir. Öneriler bölümünde ise; tüm çalışma boyunca kazanılan bilgilerin bir sentezi yapılmaya çalışılmış ve bu doğrultuda adliye tasarımı için bir program hazırlanmıştır. Bunun dışında planlama aşamasında, binanın kullanıcı isteklerine geri dönerek“ideal adliye”kavramı gündeme getirilmiştir. Kullanıcı istekleri doğrultusunda gelişen öneriler de bu bölümde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Places Of Justice Man has needed architecture for shelter and law for living in happiness and peace since its existence. There are places of justice when justice and architecture are thought together. This study, focusing on places of justice, is composed of six chapters: General Information, Previous Studies, Data, Discussion, Results and Recommendations. In the chapter of“General information”, aim and content are told, then the concepts of law, justice, judgment, crime, punishment and law courts are studied. Places of judgment shaped by law-systems are examined and information about the courts in Turkey and their staff is given. In the chapter of“Previous Studies”the organization of judgment places and the order of sitting in the saloons of law-courts are given. The architectural and residential development of law-courts is overviewed and the samples which are to be used in the analysis are chosen, then information about these samples is presented. The method of analysis is specified and tables of analysis are given place. In the chapter of“Data”the assessment of analysis are done. In the chapter of“Discussion”results about meanings are opened for discussion. In the chapter of“Results”, in the view of data, got for a law-court design, the criteria of design are given. In the chapter of“Recommendations”, a synthesis of in the information, gained all throughout the study is tried to be done and in this way, a programme for law-courts design is prepared. Apart from this, in the step of the planning, according to the request and needs of users, the concept“ideal law-court”is brought into light. The recommendations, developed by these requests are also given place in this chapter. Key Words : Law, Courthouse, The Place of Judgment, Law-Court, Ideal Law-Court VI