Doğu Karadeniz bölgesinde kullanılan ticari alabalık yemlerinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Physical characteristics and proximate biochemical composition of commercial trout feeds used in the Eastern Black Sea region
- Tez No: 139169
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Ticari Alabalık Yemleri, Fiziksel Özellikler, Biyokimyasal Kompozisyon. VI, Commercial Trout Feeds, Physical Characteristics, Approximate Biochemical Composition. VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak kullanılan ticari alabalık yemlerinin fiziksel özellikleri (yem büyüklüğü, batma hızı, sertlik ve dayanım, su absorbsiyonu ve tozlanma oranları) ve biyokimyasal özellikleri (su ve organik madde, ham protein, lipid ve kül) belirlenmiştir. Dört firma tarafından üretilen değişik tip ve büyüklükte yemler incelenmiştir. Batma hızı, 2 m derinliğinde vertikal plastik şeffaf batma kolonunda iki farklı sıcaklıkta (10°C ve 20°C) tatlı su ve deniz suyunda (%c15±l) belirlenmiştir. Sertlik ve dayanımın belirlenmesinde CBR mekanik press (ELE Comp.) cihazı kullanılmıştır. Su absorbsiyonu tatlı su ve deniz suyu ortamında (%ol5 ±1) iki farklı sıcaklık (10 °C ve 20 °C) ve farklı immersiyon sürelerinde (5 ve 10 dak) belirlenmiştir. Tozlanma oranının belirlenmesi amacıya 150 devir/dak hızla dönen bir“aşındırma”sistemi kurulmuştur. Yemlerin su ve organik madde içerikleri üç tekerrürlü örnekler kullanılarak 105°C etüvde 24 saat kurutarak belirlenirken, kül içerikleri 550°C de 6-8 saat yakılarak belirlenmiştir. Ham protein ve lipid analizleri Kjeldahl ve Soxhalet sistemleri kullanılarak belirlenmiştir. Bu firmaların yemleri arasında yem büyüklükleri, sertlikleri ve su absorbsiyonları bakımından farklılıklar bulunmuştur. AP ve BA firmalarının ürettiği ekstrüde yemlerin batma hızları arasındaki farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p0,05). Yemlerin bulunan biyokimyasal değerleri beyan edilen değerlerle önemli değişimler göstermemiştir. Bu ticari yemlerin standart alabalık yemlerinin genel fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Physical Charectiristics and Proximate Biochemical Composition of Commercial Trout Feeds Used in the Eastern Black Sea Region In this study, physical properties (pellet size, sinking velocity, hardness and durability, friability and water absorbsion) and proximate biochemical composition (moisture and organic matter, crude protein, lipid and ash) of commercial trout feeds widely used in Easthem Black Sea Region were investigated. Various types and size of feeds produced by four feed companies were evaluated. Sinking velocity was determined into a 2 m high vertically located transparent column filled with fresh and brackish (%ol5±l) waters at two different temperatures (10°C and 20°C). Hardness and durability were determined by using CBR mechanics press (ELE comp.). Water absorption rates were determined in freshwater and sea water (%A5 ±1) at two different temperature (10°C and 20°C) in different immersion times (5 and 10 min.). The friability of feeds were estimated using an“attrition”system revolving at 150 rpm. Water and organic contents of feeds were determined drying the triplicate samples over 24 hours at around 105°C in an oven, while ash content was obtained after burning the samples at 550°C for 6-8 hours. Crude protein and lipid analysis were conducted employing Kjeldahl and Soxhalet systems. Physical properties, namely feed size, hardness and water absorption, feed have exhibited differences according to manufacturing companies, but only sinking velocity of extruded pellets produced by AP and BA firms showed significant variations (p0,05). Biochemical values of the feeds have not exhibited considerable differences from declared values by producers. It has been concluded that those commercial trout feeds exhibited general physical and biochemical properties of“standard”trout feeds.